Na konferenciji za medije koja je održana danas u prostorijama Ureda koordinatora za reformu javne uprave povodom početka implementacije projekta „Obuka državnih službenika za primjenu informacionih tehnologija i rad na računarima“ najavljena je realizacija informatičke obuka za 1.600 državnih službenika sa nivoa institucija BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH.

“Projekat će doprinijeti kvalitetnijoj osposobljenosti državnih službenika u organima državne službe, na sva četiri upravna nivoa, za praktičnu primjenu znanja iz oblasti informacionih tehnologija u svakodnevnom radu i povećanje općeg  stepena informatičke pismenosti u državnoj službi. Dugoročno, ovakva uprava moći će osigurati  kvalitetan servis svojim građanima, klijentima iz privrednog sektora kao i drugim korisnicima upravnih  usluga”, istakla je Semiha Borovac, koordinatorica za reformu javne uprave u BiH.

Projekat, finansiran iz Fonda za reformu javne uprave, implementira  se kroz dva ugovora  dodijeljena konzorciju firmi CCED Sarajevo, BHM Zenica, ECDL ECT Banja Luka i Net PRO Brčko,  te konzorciju firmi KING ICT King ICT Zagreb.

“Veliko nam  je zadovoljstvo da zajedno sa još 4 firme iz cijele BiH učestvujemo u dosad najvećem projektu IT obuke pokrenutom u našoj zemlji. Smatramo da je prihvatanje evropskih i svjetskih standarda najbolji put da naša zemlja ubrzano prođe kroz tranzicijski put i ubrzano se uključi u evropske integracije. Školovanje po ECDL standardu, kao standardu za informatičku pismenost koji je preporučen i snažno podržan od strane Evropske komisije, vidimo kao naš doprinos i mali korak u tom pravcu”, rekao je Amir Mulalić, direktor Centra za kompjutersku edukaciju CCED iz Sarajeva.

Korisnici projekta će biti osposobljeni  za rad na računarima po ECDL standardu. Uspješnim polaznicima će biti omogućeno  sticanje međunarodno priznatog certifikata informatičke   osposobljenosti koji je priznat u više od 140 zemalja svijeta.

Projekt vrijedan 819.737, 50 KM biće implementiran u periodu od 14 mjeseci.