На конференцији за медије која је одржана данас у просторијама Канцеларије координатора за реформу јавне управе поводом почетка имплементације пројекта „Обука државних службеника за примјену информационих технологија и рад на рачунарима“ најављена је реализација информатичке обуке за 1.600 државних службеника са нивоа институција БиХ, Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ.

“Пројекат ће допринијети квалитетнијој оспособљености државних службеника у органима државне службе, на сва четири управна нивоа, за практичну примјену знања из области информационих технологија у свакодневном раду и повећање општег степена информатичке писмености у државној служби. Дугорочно, оваква управа моћи ће осигурати квалитетан сервис својим грађанима, клијентима из привредног сектора као и другим корисницима управних услуга”, истакла је Семиха Боровац, координаторица за реформу јавне управе у БиХ.

Пројекат, финансиран из Фонда за реформу јавне управе, имплементира  се кроз два уговора  додијељена конзорцију фирми ЦЦЕД Сарајево, БХМ Зеница, ECDL ECT Бања Лука и Нет ПРО Брчко, те конзорцију фирми KING ICT и KING ICT Загреб.

“Велико нам је задовољство да заједно са још 4 фирме из цијеле БиХ учествујемо у досад највећем пројекту ИТ обуке покренутом у нашој земљи. Сматрамо да је прихватање европских и свјетских стандарда најбољи пут да наша земља убрзано прође кроз транзицијски пут и убрзано се укључи у европске интеграције. Школовање по ECDL стандарду, као стандарду за информатичку писменост који је препоручен и снажно подржан од стране Европске комисије, видимо као наш допринос и мали корак у том правцу”, рекао је Амир Мулалић, директор Центра за компјутерску едукацију CCED из Сарајева.

Корисници пројекта ће бити оспособљени за рад на рачунарима по ECDL стандарду.

Успјешним полазницима ће бити омогућено стицање међународно признатог цертификата информатичке оспособљености који је признат у више од 140 земаља свијета.

Пројекат вриједан 819.737, 50 КМ биће реализован у периоду од 14 мјесеци.