Oslobođenje, 08.03. 2011.- Posljednjih dana visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko je posjetio pojedine kantone/županije kako bi apelirao da se što brže konstituiše Dom naroda Federacije BiH. Uoči današnje sesije Parlamenta za Evropu u Sarajevu, novinarima je kazao da će održati sastanke sa predstavnicima dva HDZ-a i zamoliti ih da se Dom naroda formira onako kako je trebalo biti urađeno još 3. decembra prošle godine.

"Imamo još tri-četiri dana vremena da ne dođe do kolizije", rekao je Inzko, govoreći o najavi SDP-a i SDA da će, zajedno sa drugim potpisnicima platforme, krenuti u formiranje vlasti u Federaciji.

Politički uticaj

Druga sesija Parlamenta za Evropu bila je posvećena hitnim prioritetima u reformi javne uprave. Skupu su se obratili ministri vanjskih poslova Slovenije i Bugarske, Samuel Žbogar i Nikolaj Mladenov, ambasador Mađarske u BiH Laszlo Toth, vanredni profesor Fakulteta za upravu u Ljubljani i bivši ministar za javnu upravu Slovenije Gregor Virant, koordinatorica reforme javne uprave BiH Semiha Borovac, Valentin Inzko i drugi.

Podsjetivši na izvještaj Evropske komisije o napretku postignutom u 2010, u kojem je ocijenjeno da su rezultati u ovoj oblasti razočaravajući, Inzko je naglasio da su političke stranke ponovo pokušale politizirati procedure imenovanja i uspostaviti stranačku kontrolu nad državnom službom.

"Osnovni argument za promjenu statusa quo je jasan – uloga državnih službenika je da služe društvu, a ne političkim gospodarima", kazao je Inzko.

Bosna i Hercegovina je pripremila revidirani akcioni plan za reformu javne uprave, koji slijedi upute Evropske komisije date u posljednjem izvještaju o napretku. Borovac je navela da u BiH postoji spremnost za provođenje ove reforme, a akcionim planom za 2011-2014. određeni su novi rokovi. Veoma je važno i da se kompletan proces, uz pojačanu koordinaciju, odvija ravnomjerno na sva četiri upravna nivoa – entiteti, država i distrikt Brčko.

Stručni aparat

Gregor Virant je kazao da je reforma bitna za građane, ali i neophodna za integraciju EU.

„Sa druge strane veoma je značajna za kvalitet života i za konkurentnost privrede. Javna uprava je stručni aparat koji sprema temelje za političke odluke i implementira usvojene politike, budžete itd.“, rekao je Virant.

Poručio je i da svi nivoi vlasti moraju u tome odigrati svoju ulogu.