Ослобођење, 08.03. 2011.- Посљедњих дана високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инзко је посјетио поједине кантоне/жупаније како би апелирао да се што брже конституише Дом народа Федерације БиХ. Уочи данашње сесије Парламента за Европу у Сарајеву, новинарима је казао да ће одржати састанке са представницима два ХДЗ-а и замолити их да се Дом народа формира онако како је требало бити урађено још 3. децембра прошле године.

"Имамо још три-четири дана времена да не дође до колизије", рекао је Инзко, говорећи о најави СДП-а и СДА да ће, заједно са другим потписницима платформе, кренути у формирање власти у Федерацији.

Политички утицај

Друга сесија Парламента за Европу била је посвећена хитним приоритетима у реформи јавне управе. Скупу су се обратили министри вањских послова Словеније и Бугарске, Samuel Žbogar и Nikolaj Mladenov амбасадор Мађарске у БиХ Laszlo Toth, ванредни професор Факултета за управу у Љубљани и бивши министар за јавну управу Словеније Gregor Virant, координаторица реформе јавне управе БиХ Семиха Боровац, Valentin Inzko и други.

Подсјетивши на извјештај Европске комисије о напретку постигнутом у 2010, у којем је оцијењено да су резултати у овој области разочаравајући, Инзко је нагласио да су политичке странке поново покушале политизирати процедуре именовања и успоставити страначку контролу над државном службом.

"Основни аргумент за промјену статуса qуо је јасан – улога државних службеника је да служе друштву, а не политичким господарима",казао је Inzko.

Босна и Херцеговина је припремила ревидирани акциони план за реформу јавне управе, који слиједи упуте Европске комисије дате у посљедњем извјештају о напретку. Боровац је навела да у БиХ постоји спремност за провођење ове реформе, а акционим планом за 2011-2014. одређени су нови рокови. Веома је важно и да се комплетан процес, уз појачану координацију, одвија равномјерно на сва четири управна нивоа – ентитети, држава и дистрикт Брчко.

Стручни апарат

Gregor Virant је казао да је реформа битна за грађане, али и неопходна за интеграцију ЕУ.„Са друге стране веома је значајна за квалитет живота и за конкурентност привреде. Јавна управа је стручни апарат који спрема темеље за политичке одлуке и имплементира усвојене политике, буџете итд.“, рекао је Virant. Поручио је и да сви ниови власти морају у томе одиграти своју улогу.