Evropske zemlje, posebno skandinavske, zadržale su status država s najraširenijom slobodom medija po novom godišnjem izvještaju Repotera bez granica (RSF), na kojem se Bosna i Hercegovina nalazi na 47. mjestu.

"Naš novi izvještaj o indeksu slobode medija u svijetu sadrži neka dobrodošla iznenađenja, naglašava sumornu stvarnost i potvrđuje neke trendove", saopćio je glavni sekretar RSF-a Jean-François Julliard povodom objave devetog godišnjeg izvještaja te organizacije o stanju medijskih sloboda u svijetu.

"Više nego ikada prije vidimo da ekonomski razvoj, institucionalne reforme i poštovanje temeljnih prava ne idu nužnu ruku pod ruku. Odbrana slobode medija nastavlja biti bitka za budnost u demokratijama stare Evrope i bitka protiv represije i nepravde u totalitarnim režimima", dodao je.

"Odajemo priznanje motorima medijskih sloboda: Finskoj, Islandu, Norveškoj, Švedskoj, Nizozemskoj i Švicarskoj", koje su podijelile prvo mjesto na popisu zemalja po indeksu medijskih sloboda, rekao je Julliard.

"Također odajemo priznanje aktivistima za zaštitu ljudskih prava, novinarima i blogerima iz svih krajeva svijeta koji hrabro brane pravo na slobodu izražavanja. Njihova sudbina je izvor naše stalne zabrinutosti", dodao je Julliard.

Od 27 zemalja EU-a 13 ih se nalazi među prvih dvadeset na listi, ali zabrinjavaju loši plasmani Francuske (44.), Italije (49.), Rumunije (52.) i Grčke i Bugarske (obje 70.).

"Uznemirujuće je vidjeti kako nekoliko zemalja EU-a nastavlja padati u plasmanu. Ako se EU ne sabere, rizikuje gubitak pozicije svjetskog lidera u poštovanju ljudskih prava", navodi Julliard.

Slovenija se ove godine nalazi na 46. mjestu, jednom ispred Bosne i Hercegovine. Makedonija je 68., Srbija 85., Kosovo 92., a Crna Gora tek 104. na popisu.

Hrvatska se ove godine nalazi na 62. mjestu, koje dijeli s Bocvanom, 16 mjesta bolje od katastrofalnog plasmana u prošlogodišnjem izvještaju, tada najgoreg u regiji, koje je ponajviše bilo uzrokovano ubistvom Ive Pukanića. Iako se radi o napretku, ovaj je plasman još daleko od 45. mjesta prije toga.

RSF na svojoj internetskoj stranici još nije objavio pojedinačna objašnjenja za plasman pojedine zemlje, što se očekuje tokom dana.

Sjedinjene Države su 20., Turska je 138., a Rusija 144.

Na začelju popisa od 178 zemalja nalazi se deset država za koje RSF navodi da progone novinare i u kojima postoji potpuni nedostatak informacija – Eritreja, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Iran, Burma, Sirija, Sudan, Kina, Jemen i Ruanda. Prvi put otkako RSF objavljuje svoje izvještaje među deset najgorih nije Kuba.

Poredak u ovogodišnjem izvještaju temelji se isključivo na situaciji između 1. septembra 2009. i 1. septembra 2010. i ne predstavlja općenitu sliku stanja ljudskih prava u nekoj zemlji već samo stanje medijskih sloboda, prenosi sarajevo-x.com