Европске земље, посебно скандинавске, задржале су статус држава с најраширенијом слободом медија по новом годишњем извјештају Репотера без граница (РСФ), на којем се Босна и Херцеговина налази на 47. мјесту.

"Наш нови извјештај о индексу слободе медија у свијету садржи нека добродошла изненађења, наглашава суморну стварност и потврђује неке трендове", саопћио је главни секретар RSF-a Jean-Fransois Julliard поводом објаве деветог годишњег извјештаја те организације о стању медијских слобода у свијету.

"Више него икада прије видимо да економски развој, институционалне реформе и поштовање темељних права не иду нужну руку под руку. Одбрана слободе медија наставља бити битка за будност у демократијама старе Европе и битка против репресије и неправде у тоталитарним режимима", додао је. "Одајемо признање моторима медијских слобода: Финској, Исланду, Норвешкој, Шведској, Низоземској и Швицарској, које су подијелиле прво мјесто на попису земаља по индексу медијских слобода, рекао је Julliard.

"Такођер одајемо признање активистима за заштиту људских права, новинарима и блогерима из свих крајева свијета који храбро бране право на слободу изражавања. Њихова судбина је извор наше сталне забринутости", додао је Julliard.

Од 27 земаља ЕУ-а 13 их се налази међу првих двадесет на листи, али забрињавају лоши пласмани Француске (44.), Италије (49.), Румуније (52.) и Грчке и Бугарске (обје 70.).

"Узнемирујуће је видјети како неколико земаља ЕУ-а наставља падати у пласману. Ако се ЕУ не сабере, ризикује губитак позиције свјетског лидера у поштовању људских права", наводи Julliard.

Словенија се ове године налази на 46. мјесту, једном испред Босне и Херцеговине. Македонија је 68., Србија 85., Косово 92., а Црна Гора тек 104. на попису. Хрватска се ове године налази на 62. мјесту, које дијели с Боцваном, 16 мјеста боље од катастрофалног пласмана у прошлогодишњем извјештају, тада најгорег у регији, које је понајвише било узроковано убиством Иве Пуканића. Иако се ради о напретку, овај је пласман још далеко од 45. мјеста прије тога.

RSF на својој интернетској страници још није објавио појединачна објашњења за пласман поједине земље, што се очекује током дана. Сједињене Државе су 20., Турска је 138., а Русија 144.

На зачељу пописа од 178 земаља налази се десет држава за које RSF наводи да прогоне новинаре и у којима постоји потпуни недостатак информација – Еритреја, Сјеверна Кореја, Туркменистан, Иран, Бурма, Сирија, Судан, Кина, Јемен и Руанда.

Први пут откако RSF објављује своје извјештаје међу десет најгорих није Куба. Поредак у овогодишњем извјештају темељи се искључиво на ситуацији између 1. септембра 2009. и 1. септембра 2010. и не представља опћениту слику стања људских права у некој земљи већ само стање медијских слобода, преноси сарајево-x.com