Direktiva o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica počeće se primjenjivati od 29. decembra 2011.

U oblasti tehničkih propisa pripreme za pristupanje BiH Evropskoj uniji se postupno manifestiraju u obliku naredbi kojima se EU zakonodavstvo preuzima u zakonodavstvo BiH. To je sveobuhvatan proces, koji je započet prije par godina i koji će prouzrokovati značajne promjene zakonodavnog okvira za niz industrijskih grana. Na konferenciji "Novo tehničko zakonodavstvo – revolucija za slobodnu trgovinu i sigurne proizvode", koja je jučer održana u Sarajevu, bilo je govora o pomoći bh. institucijama i privredi u donošenju i primjeni tehničkih propisa EU.

Sigurni proizvodi

"Cilj projekta "Infrastruktura kvaliteta" je da podrži proces preuzimanja zakonodavstva i uspostavu različitih sistema, institucija i struktura koje moraju postojati prije nego što različiti propisi stupe na snagu. Svi tehnički proizvodi koji se proizvode ili uvezu u našu državu, a u konačnici se stave na tržište, moraju biti sigurni", kazao je pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Milović.

Prema njegovim riječima, bit će potrebno mnogo vremena dok se svi propisi usaglase i dok svi od državne infrastrukture do građanstva primijene novi pristup i omoguće da bh. proizvodi budu lakše prepoznati kod nas, a i u svijetu.

"Certificiranje proizvoda i stavljanje CE oznaka samo je jedan od koraka u tom procesu. Da bi se CE oznaka stavila na proizvod, neophodno je uspostavljanje tijela za ocjenjivanje usklađenosti proizvoda za tehničkim propisima koji važe ili će važiti u BiH", istakao je Milović, a prenosi Oslobođenje.