Savjet ministara usvojio je danas Strategiju razvoja sistema javnih nabavki u BiH za period 2010-2015. godina čiji je cilj jačanje ovog sistema i ostvarivanje principa transparentnog i efikasnog korištenja javnih sredstava.

Namjera je da provođenje Strategije podstakne razvoj konkurentnosti na tržištu roba, usluga i radova, zatim integrisanje tržišta BiH u tržište zemalja potpisnica CEFTA sporazuma te, konačno, integrisanje tržišta BiH u tržište EU, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Predviđeno je poboljšanje postupka organizacije i upravljanja dodijeljenim javnim sredstvima s ciljem postizanja najboljih ekonomskih efekata u sistemu javnih nabavki, kao i stručno osposobljavanje i usavršavanje radi unapređenja vještina i znanja zaposlenika koji provode postupke javnih nabavki.

Strategijom su planirani uvođenje i primjena savremenih komunikacionih tehnologija u sistem javnih nabavki, te obezbjeđenje pravne zaštite svim učesnicima u tom procesu s ciljem zaštite njihovih prava i izvršavanja preuzetih obaveza.

Strategija je zasnovana na obavezama iz Programa prioriteta usklađivanja u zakonodavnim aktivnostima za provođenje Evropskog partnerstva i Privremenog sporazuma, prenosi capital.ba