Internetski portal e-pravosuđe, pokrenut krajem prošloga tjedna, omogućava brzi pristup odgovorima na najrazličitija pitanja o pravnim propisima i praksi u svim zemljama članicama na 22 službena jezika u Europskoj uniji.

Na web stranici: https://e-justice.europa.eu moguće je jednim klikom doći do informacije o tome kako doći do odvjetnika u stranoj zemlji, konzultirati registar o solventnosti poslovnog partnera u nekoj drugoj zemlji ili dobiti podatke iz zemljišnih knjiga. Za takvu vrstu informacija do sada su trebali tjedni.

"E-pravosuđe je na dohvatu ruke", izjavila je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. "Postavljamo temelje učinkovitijeg i pristupačnijeg pravosuđa europskim građanima", rekao je prigodom pokretanja portala belgijski ministar pravosuđa Stefaan De Clerck.

Portal ima oko 12.000 stranica na svim službenim jezicima EU. Sljedeće godine bit će dopunjen informacijama o pravima žrtava u svakoj zemlji članici. Također će na raspolaganju biti i informacije o prometnim prekršajima u zemljama članicama. Podaci na portalu stalno će biti dopunjavani i obogaćivani. Ambicija je da 2013. godine na raspolaganju bude pretraživač pomoću kojeg će biti lako pronaći, primjerice, francuskog odvjetnika koji je stručnjak za finsko obiteljsko pravo.

Portal će biti od velike pomoći za desetak milijuna građana Europske unije koji su svake godine uključeni u prekogranične sudske postupke, objavljeno je na portalu reci.ba