Nezavisne novine: Zaposleni u institucijama BiH koji budu imali veći obim posla, a njihovi rukovodioci ocijene da su se posebno zalagali, godišnje će moći da zarade najmanje još jednu platu.

Ovo je slobodan prevod Odluke Savjeta ministara BiH o kriterijumima za dodjelu novčane nagrade zaposlenima u bh. institucijama.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH, na čiji prijedlog je odluka i usvojena, tvrde da ona ne donosi ništa novo, nego uvodi red i ujednačava kriterijume kod isplate stimulacija kako je predvidio Zakon o platama usvojen prije godinu i po.

Savjet ministara BiH je na sjednici održanoj 25. marta usvojio okvirne kriterijume, a rukovodioci institucija treba da usvoje interne pravilnike koji će precizirati kada i kako će zaposlenici biti nagrađivani.

“Maksimalan iznos novčane nagrade koji može biti isplaćen zaposlenima u instituciji BiH u toku budžetske godine je 2,5 odsto od iznosa isplaćenih neto plata za konkretnu budžetsku godinu”, piše u odluci Savjeta ministara, koja je već stupila na snagu.

Kako su objasnili u Ministarstvu finansija, nijedan zaposlenik ne može dobiti više od 20 procenata od svoje plate na ime novčanih nagrada. Institucija ne može u ovu svrhu potrošiti više od 2,5 odsto budžeta namijenjenog za plate i naknade, što bi trebalo da znači da institucija koja ima na raspolaganju milion KM može 25.000 KM da potroši na stimulacije zaposlenih.

Odluka Savjeta ministara trebalo bi da ujednači isplate za stimulacije u bh. institucijama, pa je predviđeno da budu nagrađeni službenici koji imaju povećan obim posla, jer uz svoj, privremeno obavljaju i drugi posao. Nagrade na platu trebalo bi da dobiju i oni službenici koji učestvuju u radu interresornih grupa pod uslovom da te aktivnosti ne proizlaze iz opisa njihovih poslova.

Odluka Savjeta ministara BiH, ipak, ostavlja slobodu rukovodiocima institucija kod odlučivanja kome daju novčane nagrade. Tako nagrada može biti dodijeljena i u “drugim slučajevima kada rukovodilac institucije ocijeni da rad zaposlenog doprinosi unapređenju funkcionisanja institucije”.

U većini bh. institucija još nisu usvojeni interni pravilnici kojima će biti precizirani kriterijumi za dodjelu novčanih nagrada zaposlenima iako je ta obaveza trebalo da bude završena mjesec nakon donošenja odluke, odnosno do 25. aprila.

Dragan Savić, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, kazao je juče da pravilnik nisu usvojili, ali je u završnoj fazi, te odbacio mogućnost da neko bude nagrađen “na lijepe oči” jer su kriterijumi Savjeta ministara ipak jasni i obavezujući.

Savjet ministara prošle godine donio je Odluku o dodjeli jubilarnih nagrada za one koji su u bh. institucijama zaposleni deset godina, a nagrada će biti i za one koji u tim institucijama budu radili 15, 20 i više godina, s tim da će se iznos uvećavati. Vrijednost prošle godine isplaćivane jubilarne nagrade bila je 630 KM.