Zakon o promociji malih i srednjih preduzeća i preduzetništva BiH neophodan je kako bi se uredila situacija u ovoj oblasti i kako bi se stvorili uslovi za korištenje sredstava iz IPA fondova, rečeno je na javnoj raspravi o ovom prijedlogu zakona, održanoj danas u Sarajevu.

Ljubiša Ćosić iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH istakao je da je donošenje zakona o promociji malih i srednjih preduzeća i preduzetništva kratkoročni prioritet Evropskog partnerstva BiH i da je predviđeno Strategijom za razvoj malih i srednjih preduzeća za period 2009-2011. godine.

Predstavljajući Prijedlog zakona Ćosić je naveo da se njime mala i srednja preduzeća definišu kao preduzeća sa zaposlenih do 250 ljudi i prihodom manjim od 95 miliona KM.

„Ovim zakonskim prijedlogom predviđa se osnivanje foruma za pomoć malim i srednjim preduzećima“, dodao je Ćosić.

Prema riječima predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH Zorana Koprivice, 90 odsto preduzeća u svijetu čine mala i srednja preduzeća, koja su nosioci privrednog razvoja najrazvijenijih svjetskih zemalja.

„Predloženim zakonom vrši se usklađivanje sa zakonodavstvom EU i drugim evropskim dokumentima“, istakao je Koprivica konstatujući da bi se njegovim usvajanjem otvorila mogućnost bržeg i efikasnijeg korištenja stranih izvora sredstava za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća.

Igor Gavran iz Spoljnotrgovinske komore BiH kao glavnu korist predloženog zakona, ukoliko on bude usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH, vidi to što će se dobiti podaci koliko malih i srednjih preduzeća ima u BiH, što trenutno niko ne zna.

„Na osnovu tih podataka i statistika moći ćemo napraviti plan podrške malim i srednjim preduzećima“, istakao je Gavran konstatujući da je ova podrška trenutno daleko više razvijenija u Republici Srpskoj nego u Federaciji BiH.

Javnu raspravu o Prijedlogu zakona o promociji malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u BiH organizovala je Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH.