Drugi sastanak Upravnog odbora IPA projekta "Podrška u pripremi i provedbi EU zakonodavstva iz oblasti sigurnosti hrane u BiH" održan je 19. marta 2010. godine u Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u Mostaru.

Sastanak je otvorio direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić, a prisustvovali su, uz ostale, predstavnica Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini Vesna Grković, direktor IPA projekta "Podrška u pripremi i provedbi EU zakonodavstva iz oblasti sigurnosti hrane u BiH" Claudio Bompard te eksperti Evropske komisije za sigurnost hrane.

Članovi Upravnog odbora projekta raspravljali su o Izvještaju o dosadašnjem toku projekta, koji im je prezentirao Krystian Poplawski, voditelj projekta. Poplawski je predočio projektne aktivnosti realizirane u prvih šest mjeseci te najavio aktivnosti na implementaciji projekta u predstojećem razdoblju.

Šef Odsjeka za patogene mikroorganizme Agencije za sigurnost hrane BiH doc.dr.sci. Nihada Ahmetović prezentirala je rezultate stručnog obilaska 31 laboratorija za kontrolu hrane u BiH koji su podnijele zahtjeve za ovlašćivanje.

Obilazak laboratorija od strane predstavnika Agencije za sigurnost hrane BiH i eksperta Evropske komisije realiziran je s ciljem sagledavanja stanja laboratorija i jačanja njihovih kapaciteta, što je jedna od komponenti projekta.

Neovisno ekspertno mišljenje vezano za trenutne kapacitete laboratorija i njihove mogućnosti u oblasti laboratorijske kontrole hrane dat će smjernice za dalje aktivnosti u procesu ovlašćivanja laboratorija.

Od 2. do 24. veljače ove godine predstavnici Agencije za sigurnost hrane i Evropske komisije održali su sastanke s predstavnicima inspekcijskih službi i institucija koje su uključene u sustav inspekcijske kontrole hrane na području Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta.

O tome je izvještaj Upravnom odboru IPA projekta podnio pomoćnik direktora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Drago S. Sando.

Agencija za sigurnost hrane, kao autoritet za sigurnost hrane, uz podršku Evropske komisije, svim svojim kapacitetima radi na unaprjeđenju legislative iz oblasti hrane u BiH i usklađivanjem sa EU legislativom.

Implementacijom projekta "Podrška u pripremi i provedbi EU zakonodavstva iz oblasti sigurnosti hrane u BiH" ojačat će se kapaciteti inspekcijskih organa, poboljšati rad laboratorija, te usaglasiti legislativa iz oblasti hrane BiH sa legislativom Evropske unije, stoji u priopćenju iz Agencije za sigurnost hrane BiH, koje je potpisao direktor te agencije Sejad Mačkić, objavljeno je na portalu ekapija.