Други састанак Управног одбора ИПА пројекта";Подршка у припреми и проведби ЕУ законодавства из области сигурности хране у БиХ"; одржан је 19. марта 2010. године у Агенцији за сигурност хране Босне и Херцеговине у Мостару.

Састанак је отворио директор Агенције за сигурност хране БиХ Сејад Мачкић, а присуствовали су, уз остале, представница Делегације Европске комисије у Босни и Херцеговини Весна Грковић, директор ИПА пројекта "Подршка у припреми и проведби ЕУ законодавства из области сигурности хране у БиХ" Цлаудио Бомпард те експерти Европске комисије за сигурност хране.Чланови Управног одбора пројекта расправљали су о Извјештају о досадашњем току пројекта, који им је презентирао Крyстиан Поплаwски, водитељ пројекта. Поплаwски је предочио пројектне активности реализиране у првих шест мјесеци те најавио активности на имплементацији пројекта у предстојећем раздобљу.

Шеф Одсјека за патогене микроорганизме Агенције за сигурност хране БиХ доц.др.сци. Нихада Ахметовић презентирала је резултате стручног обиласка 31 лабораторија за контролу хране у БиХ који су поднијеле захтјеве за овлашћивање.Обилазак лабораторија од стране представника Агенције за сигурност хране БиХ и експерта Европске комисије реализиран је с циљем сагледавања стања лабораторија и јачања њихових капацитета, што је једна од компоненти пројекта.

Неовисно експертно мишљење везано за тренутне капацитете лабораторија и њихове могућности у области лабораторијске контроле хране дат ће смјернице за даље активности у процесу овлашћивања лабораторија.

Од 2. до 24. вељаче ове године представници Агенције за сигурност хране и Европске комисије одржали су састанке с представницима инспекцијских служби и институција које су укључене у сустав инспекцијске контроле хране на подручју Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске и Брчко Дистрикта.О томе је извјештај Управном одбору ИПА пројекта поднио помоћник директора Агенције за сигурност хране Босне и Херцеговине Драго С. Сандо.

Агенција за сигурност хране, као ауторитет за сигурност хране, уз подршку Европске комисије, свим својим капацитетима ради на унапрјеђењу легислативе из области хране у БиХ и усклађивањем са ЕУ легислативом.

Имплементацијом пројекта "Подршка у припреми и проведби ЕУ законодавства из области сигурности хране у БиХ", ојачат ће се капацитети инспекцијских органа, побољшати рад лабораторија, те усагласити легислатива из области хране БиХ са легислативом Европске уније, стоји у приопћењу из Агенције за сигурност хране БиХ, које је потписао директор те агенције Сејад Мачкић, oбјављено је на порталу екапија.