Obzirom da će 2010. godina u Evropskoj uniji biti obilježena borbom protiv siromaštva i društvene isključenosti, iz Evrostata napominju kako je tokom 2008. godine u zemljama članicama EU 17% stanovništva bilo ugroženo siromaštvom. U najugroženije spadaju stanovnici Rumunije, Bugarske i Latvije, saopšteno je iz Evrostata.

Najugroženijom kategorijom se smatraju oni stanovnici čiji se prihodi i nakon socijalnih davanja nalaze ispod praga siromaštva, koji je utvrđen kao 60% prosječnog prihoda na nacionalnom nivou zemlje članice.

Najugroženiji su stanovnici Latvije (28%), Rumunije (23%), Bugarske (21%), Grčke, Španije i Litvanije (20%). Najmanje ugroženih se nalazi u Češkoj (9%), Holandiji i Slovačkoj (11%), Danskoj, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji i Švedskoj (12%).

U 2008. godini, u 20 zemalja članica oko 20% djece do 17 godina je bilo ugroženo siromaštvom. Najviše ih je zabilježeno u Rumuniji (33%), Bugarskoj (26%), Italiji i Latviji (25%), a najmanje u Danskoj (9%), Sloveniji i Finskoj (12%).

Među licima starijima od 65 godina, njih 19% ugroženo je siromaštvom. Najviše ih je u Latviji (51%), Kipru (49%), Estoniji (39%) i Bugarskoj (34%), a najmanje u Mađarskoj (4%), Luksemburgu (5%) i Češkoj (7%).

Prema stopi "materijalnog siromaštva", 17% stanovništva Evropske unije ugroženo je siromaštvom. Treba naglasiti kako ova stopa pruža jasniju sliku socijalnog stanja zemlje od one koja se mjeri prema pragu siromaštva. Stopa materijalnog siromaštva predstavlja nedostatak ili nemogućnost zadovoljavanja tri od devet elemenata, kao na primjer; odlaska na odmor, plaćanju režija, prisutnost mesa u obrocima, lični automobil itd. Tako 37% stanovnika Unije nije moglo platiti sedmodnevni godišnji odmor izvan mjesta prebivališta. Materijalno siromašnih je najviše zabilježeno u Bugarskoj (51%), Rumuniji (50%), Mađarskoj (37%), Latviji (35%), dok je najmanja stopa u Luksemburgu (4%), Holandiji i Švedskoj (5%), objavio je portal reci.ba.