Обзиром да ће 2010. година у Европској унији бити обиљежена борбом против сиромаштва и друштвене искључености, из Евростата напомињу како је током 2008. године у земљама чланицама ЕУ 17% становништва било угрожено сиромаштвом. У најугроженије спадају становници Румуније, Бугарске и Латвије, саопштено је из Евростата.

Најугроженијом категоријом се сматрају они становници чији се приходи и након социјалних давања налазе испод прага сиромаштва, који је утврђен као 60% просјечног прихода на националном нивоу земље чланице. Најугроженији су становници Латвије (28%), Румуније (23%), Бугарске (21%), Грчке, Шпаније и Литваније (20%). Најмање угрожених се налази у Чешкој (9%), Холандији и Словачкој (11%), Данској, Мађарској, Аустрији, Словенији и Шведској (12%). У 2008. години, у 20 земаља чланица око 20% дјеце до 17 година је било угрожено сиромаштвом. Највише их је забиљежено у Румунији (33%), Бугарској (26%), Италији и Латвији (25%), а најмање у Данској (9%), Словенији и Финској (12%).

Међу лицима старијима од 65 година, њих 19% угрожено је сиромаштвом. Највише их је у Латвији (51%), Кипру (49%), Естонији (39%) и Бугарској (34%), а најмање у Мађарској (4%), Луксембургу (5%) и Чешкој (7%).

Према стопи "материјалног сиромаштва", 17% становништва Европске уније угрожено је сиромаштвом. Треба нагласити како ова стопа пружа јаснију слику социјалног стања земље од оне која се мјери према прагу сиромаштва. Стопа материјалног сиромаштва представља недостатак или немогућност задовољавања три од девет елемената, као на примјер; одласка на одмор, плаћању режија, присутност меса у оброцима, лични аутомобил итд. Тако 37% становника Уније није могло платити седмодневни годишњи одмор изван мјеста пребивалишта.

Материјално сиромашних је највише забиљежено у Бугарској (51%), Румунији (50%), Мађарској (37%), Латвији (35%), док је најмања стопа у Луксембургу (4%), Холандији и Шведској (5%), објавио је портал реци.ба.