Glas Srpske: Preduzeća koja posluju u Republici Srpskoj uštedjela su u 2009. godini 10,5 miliona maraka na direktnim troškovima za takse, naknade, dozvole i ostalu potrebnu dokumentaciju, zahvaljujući "giljotini propisa".

Pokazala je ovo ekonomska analiza administrativnih opterećenja za poslovanje koju je uradilo Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

U Ministarstvu kažu da je analiza urađena s ciljem da se utvrdi, koliko trenutno formalnosti koje izdaju institucije na republičkom, nivou opterećuju privredu.

Oni navode da u ukupnim troškovima poslovanja u RS u 2009. godini direktni troškovi nisu povećani i zadržana je dinamika ušteda od 10,5 miliona maraka, koja je ostvarena poslije "giljotine propisa".

"Primjenjujući Balkan Standard Cost Model, na sve formalnosti republičkih institucija, utvrđeni su direktni troškovi od 92,7 miliona maraka i indirektni troškovi od 83 miliona maraka sa potencijalnim uštedama od 10,5 miliona maraka. Time je odnos direktnih troškova i ušteda ostao na nivou od 11,38 odsto", navodi se analizi.

U Ministarstvu kažu da je svrha ove analize presjek stanja o direktnim i indirektnim troškovima svake formalnosti, analiza i identifikovanje "skupih" formalnosti, kao i procjena ušteda koje bi se mogle ostvariti implementacijom preporuka za odabrane formalnosti u smislu pojednostavljenja ili ukidanja, a sve sa ciljem kontinuiranog poboljšanja poslovnog ambijenta u RS.

Dodaju da je analiza obuhvatila obračun troškova podnosioca zahtjeva za svaku pojedinačnu formalnost iskazanu kroz direktne troškove, kao što su takse i naknade i potrebna dokumentacija. U analizi je posmatrano i vrijeme potrebno za prikupljanje dokumentacije koja se prethodno pribavlja kako bi se podnijeli određeni zahtjevi i vrijeme potrebno za odgovor nadležnog organa na podneseni zahtjev.

U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju kažu da je u Albaniji je novembru 2009. godine, održana regionalna konferencija za jugoistočnu Evropu, na temu "Razvoj i konkurentnost – prevazilaženje svjetske ekonomske krize kao i buduća rješenje" gdje je Srpska predstavljena kao lider u sprovođenju regulatorne reforme na Balkanu i kao prva koja je u praksi primijenila Balkan Standard Cost Model u svrhu obračuna troškova poslovanja. U Ministarstvu ističu da će se na ovaj način i u sljedećem periodu identifikovati administrativne barijere i predlagati njihova pojednostavljenja, prenosi portal ekapija.