Глас Српске: Предузећа која послују у Републици Српској уштедјела су у 2009. години 10,5 милиона марака на директним трошковима за таксе, накнаде, дозволе и осталу потребну документацију, захваљујући "гиљотини прописа".

Показала је ово економска анализа административних оптерећења за пословање коју је урадило Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС. У Министарству кажу да је анализа урађена с циљем да се утврди, колико тренутно формалности које издају институције на републичком, нивоу оптерећују привреду.

Они наводе да у укупним трошковима пословања у РС у 2009. години директни трошкови нису повећани и задржана је динамика уштеда од 10,5 милиона марака, која је остварена послије "гиљотине прописа".

"Примјењујући Balkan Standard Cost Model , на све формалности републичких институција, утврђени су директни трошкови од 92,7 милиона марака и индиректни трошкови од 83 милиона марака са потенцијалним уштедама од 10,5 милиона марака. Тиме је однос директних трошкова и уштеда остао на нивоу од 11,38 одсто", наводи се анализи.

У Министарству кажу да је сврха ове анализе пресјек стања о директним и индиректним трошковима сваке формалности, анализа и идентификовање "скупих" формалности, као и процјена уштеда које би се могле остварити имплементацијом препорука за одабране формалности у смислу поједностављења или укидања, а све са циљем континуираног побољшања пословног амбијента у РС.

Додају да је анализа обухватила обрачун трошкова подносиоца захтјева за сваку појединачну формалност исказану кроз директне трошкове, као што су таксе и накнаде и потребна документација. У анализи је посматрано и вријеме потребно за прикупљање документације која се претходно прибавља како би се поднијели одређени захтјеви и вријеме потребно за одговор надлежног органа на поднесени захтјев.

У Министарству за економске односе и регионалну сарадњу кажу да је у Албанији је новембру 2009. године, одржана регионална конференција за југоисточну Европу, на тему "Развој и конкурентност – превазилажење свјетске економске кризе као и будућа рјешење" гдје је Српска представљена као лидер у спровођењу регулаторне реформе на Балкану и као прва која је у пракси примијенила Balkan Standard Cost Model у сврху обрачуна трошкова пословања. У Министарству истичу да ће се на овај начин и у сљедећем периоду идентификовати административне баријере и предлагати њихова поједностављења, преноси портал екапија.