Ekspertna grupa Evropske komisije boraviće u  višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini kako bi izvršila uvid u ispunjavanje uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Eksperti, koji će boraviti u Bosni i Hercegovini do 10. decembra, utvrdit će na licu mjesta funkcioniranje sistema izdavanja biometrijskih pasoša te izvršiti provjeru sigurnosti identifikacionih dokumenata koji se izdaju u BiH, najavljeno je ranije iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Glasnogovornica Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)  izjavila je za Fenu da će eksperti Evropske komisije metodom slučajnog uzorka odabrati organe zadužene za izdavanje biometrijskih pasoša koje će provjeriti, a istom metodom će odabrati i lokalne matične urede. Također će posjetiti i IDDEEA-u.

Do sada je izdato više od 22.900 biometrijskih pasoša, a u MUP-ovima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima primljeno je oko 26.000 zahtjeva za izdavanje pasoša.

U IDDEEA-u ne znaju termine posjeta eksperata, njihovu rutu ili lokacije koje će posjetiti, a svi organi u lancu izdavanja indentifikacijskih dokumenata u BiH mogu realno očekivati da će ih posjetiti eksperti Evropske komisije. Iz Delegacije Evropske komisije u BiH potvrdili su Feni da je cilj misije ekspertske grupe da stekne uvid u stanje u Bloku I uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, koji se odnosi na identifikaciona dokumenta da bi se ovo poglavlje konačno završilo. Eksperti za pitanja iz Bloka II i Bloka III doputovat će u BiH početkom februara, objavljeno je na portalu ceppei.ba.