Експертна група Европске комисије боравиће у  вишедневној посјети Босни и Херцеговини како би извршила увид у испуњавање услова из Мапе пута за либерализацију визног режима. Експерти, који ће боравити у Босни и Херцеговини до 10. децембра, утврдит ће на лицу мјеста функционирање система издавања биометријских пасоша те извршити провјеру сигурности идентификационих докумената који се издају у БиХ, најављено је раније из Делегације Европске комисије у БиХ.

Гласноговорница Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (IDDEEA)  изјавила је за Фену да ће експерти Европске комисије методом случајног узорка одабрати органе задужене за издавање биометријских пасоша које ће провјерити, а истом методом ће одабрати и локалне матичне уреде. Такођер ће посјетити и IDDEEA-у. До сада је издато више од 22.900 биометријских пасоша, а у МУП-овима и дипломатско-конзуларним представништвима примљено је око 26.000 захтјева за издавање пасоша.

У IDDEEA-у не знају термине посјета експерата, њихову руту или локације које ће посјетити, а сви органи у ланцу издавања индентификацијских докумената у БиХ могу реално очекивати да ће их посјетити експерти Европске комисије. Из Делегације Европске комисије у БиХ потврдили су Фени да је циљ мисије експертске групе да стекне увид у стање у Блоку I увјета из Мапе пута за либерализацију визног режима, који се односи на идентификациона документа да би се ово поглавље коначно завршило.

Експерти за питања из Блока II и Блока III допутоват ће у БиХ почетком фебруара, објављено је на порталу ceppei.ba.