Dnevni avaz: Ako Predstavnički dom Državnog parlamenta prihvati zaključak Komisije za finansije i budžet ovog doma, budžet 14 institucija za 2010. godinu bit će umanjen za deset posto.

Ovo je jučer za "Dnevni avaz" potvrdio predsjednik Komisije Sadik Bahtić, uz napomenu da će, budu li usvojeni i ostali zaključci, nosioci javnih funkcija prvi put osim moralne i javne, snositi i disciplinsku odgovornost.

– Nakon što smo razmotrili revizorske izvještaje, zatražit ćemo od Predstavničkog doma da u najkraćem roku pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog dopuna Zakona o državnoj službi. Ako to bude usvojeno, neizvršavanje zaključaka domova Parlamenta BiH povodom revizorskih izvještaja bit će okvalificirano kao povreda službene dužnosti – pojasnio je Bahtić.

On je kazao da svaka institucija ima disciplinski pravilnik u kojem postoje lakše i teže povrede dužnosti. Dok se lakše najčešće završavaju upozorenjima, teže podrazumijevaju otkaze.

– Ako Parlament BiH prihvati zaključke resorne komisije, svakoj od 14 institucija koje su za 2008. imale više od jedne revizorske kvalifikacije bit će umanjen budžet za deset posto u 2010. i to u dijelovima koji se odnose na troškove reprezentacije, goriva i maziva, nabavku automobila, te dodatne opreme za automobile. Dakle, tamo gdje su utvrđeni propusti i prekoračenje potrošnje – rekao je Bahtić.

Ističe i kako je predloženo da budžet bude smanjen Ministarstvu odbrane BiH i to u dijelu koji se odnosi na troškove reprezentacije, goriva i nabavke novih automobila, zatim Agenciji za sigurnost hrane (reprezentacija), te Agenciji za promociju stranih investicija (gorivo, reprezentacija i kupovina novih automobila).

Također, budžet bi trebao biti umanjen i Agenciji za civilno zrakoplovstvo, Upravi za zaštitu zdravlja i bilja, Komisiji za koncesije, Ministarstvu finansija i trezora, Ministarstvu sigurnosti, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu za ljudska prava, Instituciji ombudsmena, Službi za poslove sa strancima, Uredu za veterinarstvo, ali i SIPA-i.