Дневни аваз: Ако Представнички дом Државног парламента прихвати закључак Комисије за финансије и буџет овог дома, буџет 14 институција за 2010. годину бит ће умањен за десет посто.

Ово је јучер за "Дневни аваз" потврдио предсједник Комисије Садик Бахтић, уз напомену да ће, буду ли усвојени и остали закључци, носиоци јавних функција први пут осим моралне и јавне, сносити и дисциплинску одговорност.

– Након што смо размотрили ревизорске извјештаје, затражит ћемо од Представничког дома да у најкраћем року припреми и у парламентарну процедуру достави приједлог допуна Закона о државној служби. Ако то буде усвојено, неизвршавање закључака домова Парламента БиХ поводом ревизорских извјештаја бит ће оквалифицирано као повреда службене дужности – појаснио је Бахтић.

Он је казао да свака институција има дисциплински правилник у којем постоје лакше и теже повреде дужности. Док се лакше најчешће завршавају упозорењима, теже подразумијевају отказе.

– Ако Парламент БиХ прихвати закључке ресорне комисије, свакој од 14 институција које су за 2008. имале више од једне ревизорске квалификације бит ће умањен буџет за десет посто у 2010. и то у дијеловима који се односе на трошкове репрезентације, горива и мазива, набавку аутомобила, те додатне опреме за аутомобиле. Дакле, тамо гдје су утврђени пропусти и прекорачење потрошње – рекао је Бахтић.

Истиче и како је предложено да буџет буде смањен Министарству одбране БиХ и то у дијелу који се односи на трошкове репрезентације, горива и набавке нових аутомобила, затим Агенцији за сигурност хране (репрезентација), те Агенцији за промоцију страних инвестиција (гориво, репрезентација и куповина нових аутомобила).

Такођер, буџет би требао бити умањен и Агенцији за цивилно зракопловство, Управи за заштиту здравља и биља, Комисији за концесије, Министарству финансија и трезора, Министарству сигурности, Министарству вањских послова, Министарству за људска права, Институцији омбудсмена, Служби за послове са странцима, Уреду за ветеринарство, али и СИПА-и.