Nezavisne novine: Izvod iz matične knjige rođenih ubuduće neće imati ograničen rok važenja zbog čega će biti smanjeni troškovi građana i gužve u opštinama, potvrdio je Zoran Lipovac, ministar uprave i lokalne samouprave RS.

"Institucije u RS neće više moći zahtijevati od građana prilikom konkurisanja za posao, upisa u školu i fakultet ili ostvarivanja određenih prava da rodni list mora biti mlađi od šest mjeseci", rekao je Lipovac.

On je rekao da je i korak dalje u olakšavanju procedure dobijanje izvoda iz matičnih knjiga uvezivanje matičnih ureda.

"S obzirom na to da će matični uredi biti uvezani, svaki građanin će moći uvjerenje ili izvod dobiti u bilo kojoj opštini u RS, a neće biti prinuđen da iz jednog mjesta ide u drugo kako bi pribavio potrebne dokumente", dodao je Lipovac.

Prema njegovim riječima, u matične knjige se svakodnevno unose promjene o ličnom stanju građana, što govori da izvod i kada nije stariji od šest mjeseci nije garant da sadrži i posljednje podatke upisane u matičnu knjigu.

"U tim slučajevima praksa je bila neujednačena jer su neke institucije tražile uvjerenja i izvode koji nisu stariji od šest mjeseci, dok su druge insistirale da oni ne budu stariji od tri mjeseca", kazao je Lipovac.

Prema njegovim riječima, ispravke u matičnim knjigama nakon zaključenja upisa mogu se vršiti samo na osnovu pravosnažnog rješenja nadležnog organa.

"Trenutno izvodi iz matičnih knjiga važe šest mjeseci i to je stanje koje je neutemeljeno u propisima. Ovakva praksa novim Zakonom o matičnim knjigama se izričito zabranjuje", istakao je Lipovac.

Primjena ove prakse počeće stupanjem na snagu Zakona o matičnim knjigama, koji je trenutno blokiran od strane Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, koji je stavio veto na ovaj dokument.

Edin Ramić, predsjednik ovog kluba, rekao je da je Zakon o matičnim knjigama blokiran jer treba strankama da izvode iz matičnih knjiga dobijaju na pismu na kojem to žele.

"Ovim zakonom to nije naznačeno. Takođe, i upis u matične knjige bi trebalo da se vrši na jezicima i pismima svih konstitutivnih naroda u RS", kazao je Ramić.

On je dodao da je o ovom problemu i juče razgovarao s ministrom Lipovcem, te da se nada da će se usaglasiti oko izmjena Zakona o matičnim knjigama, te da to neće završiti na Ustavnom sudu RS.

Dobroslav Ćuk, načelnik opštine Trebinje, podržao je odluku po kojoj rodni list neće imati ograničen rok trajanja.

"To je zaista veliki napredak. Rodni list je rodni list i nema potrebe da mu se ograničava rok trajanja. Bez potrebe su građani svakih šest mjeseci morali vaditi novi dokument", rekao je Ćuk.

Milovan Čereg, načelnik opštine Brod, takođe je podržao odluku po kojoj rodni list neće imati ograničen rok trajanja i dodao da je to pozitivno i da je to velika olakšica građanima.