Независне новине: Извод из матичне књиге рођених убудуће неће имати ограничен рок важења због чега ће бити смањени трошкови грађана и гужве у општинама, потврдио је Зоран Липовац, министар управе и локалне самоуправе РС.

"Институције у РС неће више моћи захтијевати од грађана приликом конкурисања за посао, уписа у школу и факултет или остваривања одређених права да родни лист мора бити млађи од шест мјесеци", рекао је Липовац.

Он је рекао да је и корак даље у олакшавању процедуре добијање извода из матичних књига увезивање матичних уреда.

"С обзиром на то да ће матични уреди бити увезани, сваки грађанин ће моћи увјерење или извод добити у било којој општини у РС, а неће бити принуђен да из једног мјеста иде у друго како би прибавио потребне документе", додао је Липовац.

Према његовим ријечима, у матичне књиге се свакодневно уносе промјене о личном стању грађана, што говори да извод и када није старији од шест мјесеци није гарант да садржи и посљедње податке уписане у матичну књигу.

"У тим случајевима пракса је била неуједначена јер су неке институције тражиле увјерења и изводе који нису старији од шест мјесеци, док су друге инсистирале да они не буду старији од три мјесеца", казао је Липовац.

Према његовим ријечима, исправке у матичним књигама након закључења уписа могу се вршити само на основу правоснажног рјешења надлежног органа.

"Тренутно изводи из матичних књига важе шест мјесеци и то је стање које је неутемељено у прописима. Оваква пракса новим Законом о матичним књигама се изричито забрањује", истакао је Липовац.

Примјена ове праксе почеће ступањем на снагу Закона о матичним књигама, који је тренутно блокиран од стране Клуба Бошњака у Вијећу народа РС, који је ставио вето на овај документ.

Един Рамић, предсједник овог клуба, рекао је да је Закон о матичним књигама блокиран јер треба странкама да изводе из матичних књига добијају на писму на којем то желе.

"Овим законом то није назначено. Такође, и упис у матичне књиге би требало да се врши на језицима и писмима свих конститутивних народа у РС", казао је Рамић.

Он је додао да је о овом проблему и јуче разговарао с министром Липовцем, те да се нада да ће се усагласити око измјена Закона о матичним књигама, те да то неће завршити на Уставном суду РС.

Доброслав Ћук, начелник општине Требиње, подржао је одлуку по којој родни лист неће имати ограничен рок трајања.

"То је заиста велики напредак. Родни лист је родни лист и нема потребе да му се ограничава рок трајања. Без потребе су грађани сваких шест мјесеци морали вадити нови документ", рекао је Ћук.

Милован Черег, начелник општине Брод, такође је подржао одлуку по којој родни лист неће имати ограничен рок трајања и додао да је то позитивно и да је то велика олакшица грађанима.