Nezavisne novine: Savjet ministara BiH trebalo bi donijeti odluku o tome u kojoj instituciji će biti smješten server za razmjenu policijskih podataka jer njihova radna grupa ni juče nije postigla konsenzus iako je to jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima.

Kako smo saznali od učesnika jučerašnjeg sastanka, predstavnici institucija iz RS zalažu se da ovaj server bude smješten u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), dok članovi Radne grupe iz FBiH najvećim djelom smatraju da to treba biti pri Ministarstvu bezbjednosti BiH, odnosno pri Mrežnom operativnom centru (NOC)2.

S obzirom da postoji opredjeljenje svih policijskih agencija u BiH da se podaci razmjenjuju i da je razrađen sistem po kojem bi se to radilo, odlučeno je da o sjedištu servera odluči Savjet ministara BiH.

Interresornu radnu grupu Savjeta ministara, formiranu u martu, čine predstavnici MUP-ova i policijskih agencija u BiH, Agencije za zaštitu ličnih podataka, IDDEEA, Visokog sudskog tužilačkog savjeta (VSTS), te ministarstva pravde i bezbjednosti BiH.

Predsjedavajući ove radne grupe Samir Rizvo juče nije odgovarao na naše telefonske pozive kako bi detaljnije objasnio na koji način će biti riješen ovaj problem jer je zahtjev Evropske komisije BiH da se obezbijedi funkcionalna razmjena podataka između policijskih agencija.

NOC 2 je osnovan u julu prošle godine uz donaciju EU od 22,4 miliona evra, a još nisu profunkcionisali svi registri zbog kojih je osnovan poput registra o migracijama, te o otiscima prstiju i vizama koji su još u IDDEEA.

Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH, ni juče nije odgovorio na naša pitanja u vezi s funkcionisanjem NOC 2 i ispunjavanja obaveza za liberalizaciju viznog režima iz ove oblasti.