Независне новине: Савјет министара БиХ требало би донијети одлуку о томе у којој институцији ће бити смјештен сервер за размјену полицијских података јер њихова радна група ни јуче није постигла консензус иако је то један од услова за либерализацију визног режима.

Како смо сазнали од учесника јучерашњег састанка, представници институција из РС залажу се да овај сервер буде смјештен у Агенцији за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (IDDEEA), док чланови Радне групе из ФБиХ највећим дјелом сматрају да то треба бити при Министарству безбједности БиХ, односно при Мрежном оперативном центру (NOC)2.

С обзиром да постоји опредјељење свих полицијских агенција у БиХ да се подаци размјењују и да је разрађен систем по којем би се то радило, одлучено је да о сједишту сервера одлучи Савјет министара БиХ.

Интерресорну радну групу Савјета министара, формирану у марту, чине представници МУП-ова и полицијских агенција у БиХ, Агенције за заштиту личних података, IDDEEA, Високог судског тужилачког савјета (ВСТС), те министарства правде и безбједности БиХ.

Предсједавајући ове радне групе Самир Ризво јуче није одговарао на наше телефонске позиве како би детаљније објаснио на који начин ће бити ријешен овај проблем јер је захтјев Европске комисије БиХ да се обезбиједи функционална размјена података између полицијских агенција.

NOC 2 је основан у јулу прошле године уз донацију ЕУ од 22,4 милиона евра, а још нису профункционисали сви регистри због којих је основан попут регистра о миграцијама, те о отисцима прстију и визама који су још у IDDEEA.

Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ, ни јуче није одговорио на наша питања у вези с функционисањем NOC 2 и испуњавања обавеза за либерализацију визног режима из ове области.