Nezavisne novine: Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka Evropskoj uniji neće biti pozitivan za našu zemlju, izjavila je jučer Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH.

"Sudeći po podacima koje su odgovorni u Direkciji prikupili i proslijedili u Brisel, izvještaj nije dobar za BiH. Konačnu ocjenu daće Evropska komisija, koja je jedina odgovorna za ocjenu napretka odnosno provođenja postavljenih uslova", rekla je Savićeva, koja je u utorak, 15. septembra, preuzela funkciju direktora Direkcije za evropske integracije BiH.

Direkcija za evropske integracije BiH (DEI) od početka ove godine nije imala svog čelnog čovjeka.

"Nije bilo nikakvih zastoja u radu Direkcije u periodu dok nije imala direktora. Sada ćemo se fokusirati na prioritete, kao što su bolja koordinacija između domaćih institucija te s institucijama Evropske komisije, uspostavljanje procedure da zakoni s oznakom 'E' budu prioritetno razmatrani u Savjetu ministara BiH i parlamentu BiH", navela je Savićeva u svom obraćanju novinarima u Sarajevu.

Pojasnila je kako će, uz spomenute, prioriteti biti i programiranje IPA za 2010. godinu, rješavanje problema prevođenja evropskih direktiva, što iziskuje ogromna sredstva, te organizacija 2. sastanka privremenog odbora koji je zadužen za praćenje provedbe privremenog sporazuma između BiH i EU.

"Prvi sastanak ovog odbora održan je prije skoro godinu. U oktobru će biti naredni. Provedba ovog sporazuma ide veoma dobro i imamo samo problem sa zabranom uvoza automobila starijih od sedam godina", objasnila je Savićeva.

Istakla je da će DEI vlastima BiH jasno prenositi šta Brisel očekuje da napravimo na putu ka EU, a da je odgovornost izvršne i zakonodavne vlasti donošenje političkih odluka iz tog procesa.

Do imenovanja za direktoricu DEI Savićeva je bila državni koordinator za reformu javne uprave. Prije nje za šefa DEI bila je imenovana Lidija Topić, prvorangirana na konkursu za ovu poziciju. No, Topićeva je odustala od ove funkcije, pa je Agencija za državnu službu BiH Savićevu kao drugorangiranu imenovala za direktoricu DEI.