Независне новине: Извјештај Европске комисије о напретку БиХ ка Европској унији неће бити позитиван за нашу земљу, изјавила је јучер Невенка Савић, директорица Дирекције за европске интеграције БиХ.

"Судећи по подацима које су одговорни у Дирекцији прикупили и прослиједили у Брисел, извјештај није добар за БиХ. Коначну оцјену даће Европска комисија, која је једина одговорна за оцјену напретка односно провођења постављених услова", рекла је Савићева, која је у уторак, 15. септембра, преузела функцију директора Дирекције за европске интеграције БиХ.

Дирекција за европске интеграције БиХ (ДЕИ) од почетка ове године није имала свог челног човјека.

"Није било никаквих застоја у раду Дирекције у периоду док није имала директора. Сада ћемо се фокусирати на приоритете, као што су боља координација између домаћих институција те с институцијама Европске комисије, успостављање процедуре да закони с ознаком 'Е' буду приоритетно разматрани у Савјету министара БиХ и парламенту БиХ", навела је Савићева у свом обраћању новинарима у Сарајеву.

Појаснила је како ће, уз споменуте, приоритети бити и програмирање ИПА за 2010. годину, рјешавање проблема превођења европских директива, што изискује огромна средства, те организација 2. састанка привременог одбора који је задужен за праћење проведбе привременог споразума између БиХ и ЕУ.

"Први састанак овог одбора одржан је прије скоро годину. У октобру ће бити наредни. Проведба овог споразума иде веома добро и имамо само проблем са забраном увоза аутомобила старијих од седам година", објаснила је Савићева.

Истакла је да ће ДЕИ властима БиХ јасно преносити шта Брисел очекује да направимо на путу ка ЕУ, а да је одговорност извршне и законодавне власти доношење политичких одлука из тог процеса.

До именовања за директорицу ДЕИ Савићева је била државни координатор за реформу јавне управе. Прије ње за шефа ДЕИ била је именована Лидија Топић, прворангирана на конкурсу за ову позицију. Но, Топићева је одустала од ове функције, па је Агенција за државну службу БиХ Савићеву као другорангирану именовала за директорицу ДЕИ.