Dnevni list: Ukupan indeks potrošačkih cijena u Federaciji u srpnju je viši za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, podaci su Zavoda za statistiku FBiH, a s obzirom da je ovaj tjedan došlo do poskupljenja naftnih derivata, možemo očekivati i nove skokove cijena osnovnih životnih namirnica.

Nažalost, trend rasta cijena nastavljen je i u srpnju, ali kao i u mnogo slučajeva do sada, vlasti nisu našle za shodno da reagiraju. "Zavodi za statistiku na daju realne podatke zbog činjenice da oni uzmu skupne podatke za 100 ili 200 proizvoda i izbace srednju vrijednost. Kada se pogledaju pojedinačno osnovni životni proizvodi, indeks potrošačkih cijena u srpnju porastao je za čak 2,6 posto", naglasio je Mesud Lakota, tajnik Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH.

Kako je situacija katastrofalna, potvrđuje i činjenica da i prema podacima Zavoda za statistiku svakog mjeseca rastu cijene za određeni postotak.

Bez pomaka

Razna udruženja potrošača kako država, tako i entitetska, nebrojano puta su apelirala na domaće vlasti da posebno počnu voditi računa o cijenama energenta, ali bez uspjeha.

"Čini se kako je uzaludno bilo što raditi po ovom pitanju, jer se u našoj zemlji godinama rade iste stvari te nema nikakvih izgleda da će se stvari promijeniti.

Nažalost, zbog toga najviše ispaštaju najsiromašniji", ustvrdio je Lakota.

Za sedam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prethodne godine ukupan indeks potrošačkih cijena viši je za 0,4 posto.

"Iako te brojke ne održavaju realnu sliku, i one pokazuju u kakvoj državi živimo. Čak ni ovakvi podaci nisu dovoljni da vlasti regiraju", kazao je Lakota. Iz Udruženja potrošača navode kako su svi osnovni životni proizvodi zabilježili rast cijena ili u najmanju ruku ostali na istoj razini. Tako primjerice navode krumpir, koji bi trebao bilježiti pad cijena zbog sezone, što se nije dogodilo, a čak ima primjera i rasta cijena.

Na ovakvu situaciju nadovezuje se i ovotjedno poskupljenje naftnih derivata u Federaciji, koje će u vrlo skoro vrijeme izazvati nova poskupljenja.

"Trgovci će jedva dočekati i poskupljenja goriva ukalkulirati u svoje marže. Iako je istina da energenti u maloprodajnoj cijeni sudjeluju do 30 posto, ovo što se kod nas radi je katastrofa", kategoričan je Lakota. Kako se slične stvari događaju svakog mjeseca, sve više na težini dobivaju optužbe potrošača kako su domaće vlasti u sprezi s trgovcima u BiH.

Prema podacima Zavoda za statistiku Federacije, gledano po odjeljcima klasifikacije, registriran je rast cijena alkoholnih pića i duhana za 14,0 posto, usluga prijevoza za 2,5 posto, a zdravstva, te restorana i hotela za 0,1 posto.

S obzirom da je prema Udruženju potrošača BiH, upitna vjerodostojnosti ovih podataka, jasno je s kakvim se divljanjima cijena susreću naši građani svakoga mjeseca. Kada se pogledaju pojedinačno osnovni životni proizvodi, indeks potrošačkih cijena u mjesecu srpnju na području Federacije porastao je za čak 2,6 posto", naglasio je Mesud Lakota, tajnik Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH.