Дневни лист: Укупан индекс потрошачких цијена у Федерацији у српњу је виши за 0,3 посто у односу на претходни мјесец, подаци су Завода за статистику ФБиХ, а с обзиром да је овај тједан дошло до поскупљења нафтних деривата, можемо очекивати и нове скокове цијена основних животних намирница.Нажалост, тренд раста цијена настављен је и у српњу, али као и у много случајева до сада, власти нису нашле за сходно да реагирају.

"Заводи за статистику на дају реалне податке због чињенице да они узму скупне податке за 100 или 200 производа и избаце средњу вриједност. Када се погледају појединачно основни животни производи, индекс потрошачких цијена у српњу порастао је за чак 2,6 посто", нагласио је Месуд Лакота, тајник Удружења за заштиту интереса потрошача БиХ.

Како је ситуација катастрофална, потврђује и чињеница да и према подацима Завода за статистику сваког мјесеца расту цијене за одређени постотак.

Без помака

Разна удружења потрошача како држава, тако и ентитетска, небројано пута су апелирала на домаће власти да посебно почну водити рачуна о цијенама енергента, али без успјеха.

"Чини се како је узалудно било што радити по овом питању, јер се у нашој земљи годинама раде исте ствари те нема никаквих изгледа да ће се ствари промијенити. Нажалост, због тога највише испаштају најсиромашнији", устврдио је Лакота.

За седам мјесеци ове у односу на исто раздобље претходне године укупан индекс потрошачких цијена виши је за 0,4 посто.

"Иако те бројке не одржавају реалну слику, и оне показују у каквој држави живимо. Чак ни овакви подаци нису довољни да власти регирају", казао је Лакота.

Из Удружења потрошача наводе како су сви основни животни производи забиљежили раст цијена или у најмању руку остали на истој разини. Тако примјерице наводе крумпир, који би требао биљежити пад цијена због сезоне, што се није догодило, а чак има примјера и раста цијена.На овакву ситуацију надовезује се и овотједно поскупљење нафтних деривата у Федерацији, које ће у врло скоро вријеме изазвати нова поскупљења.

"Трговци ће једва дочекати и поскупљења горива укалкулирати у своје марже. Иако је истина да енергенти у малопродајној цијени судјелују до 30 посто, ово што се код нас ради је катастрофа", категоричан је Лакота.

Како се сличне ствари догађају сваког мјесеца, све више на тежини добивају оптужбе потрошача како су домаће власти у спрези с трговцима у БиХ.

Према подацима Завода за статистику Федерације, гледано по одјељцима класификације, регистриран је раст цијена алкохолних пића и духана за 14,0 посто, услуга пријевоза за 2,5 посто, а здравства, те ресторана и хотела за 0,1 посто.

С обзиром да је према Удружењу потрошача БиХ, упитна вјеродостојности ових података, јасно је с каквим се дивљањима цијена сусрећу наши грађани свакога мјесеца. Када се погледају појединачно основни животни производи, индекс потрошачких цијена у мјесецу српњу на подручју Федерације порастао је за чак 2,6 посто, нагласио је Месуд Лакота, тајник Удружења за заштиту интереса потрошача БиХ.