Nezavisne novine: Julska plata federalnih parlamentaraca i članova Vlade FBiH biće vraćena na nivo iz decembra kada je bila između 1.400 KM i 1.800 KM i dodatno umanjena za deset odsto, poručili su juče iz Ministarstva finansija FBiH.

Time su riješene nedoumice da li treba za deset odsto umanjiti decembarske ili sadašnje plate, koje nakon uvećanja iz januara ove godine iznose između 3.000 KM i 3.300 KM. Iznos maksimalnih umanjenih plata tako neće biti oko 3.000 nego oko 1.600 KM.

U Ministarstvu finansija FBiH su kazali da je završen obračun plata za sve korisnike federalnog budžeta, te da je u toku obrada u trezoru, a plata bi mogla biti isplaćena u petak ili ponedjeljak. Ističu da nema nikakvih nejasnoća u primjeni Zakona o uštedama, koji kaže da se plate umanjuju za deset odsto u odnosu na one iz decembra.

Vraćen kredit bankama

Ministarstvo finansija FBiH juče je otplatilo oko 153,9 miliona KM kredita komercijalnim bankama i oko 1,5 miliona KM kamata, saopšteno je iz ovog ministarstva.

"Kredit je vraćen novcem koji je FBiH dobila od MMF-a. Sindikat banaka činile su UniCredit banka, Raiffeisen banka, Intesa SanPaolo banka i NLB Tuzlanska banka", piše u saopštenju.

Istaknuto je i da je Ministarstvo uplatilo i oko 1,1 milion KM za civilne žrtve rata za Sarajevski, Hercegovačko-neretvanski, Livanjski i Zapadnohercegovački kanton, te transfer za demobilisane borce Tuzlanskog kantona.

"Završeni su julski obračuni za sve korisnike budžeta FBiH u skladu s pismom namjere za stendbaj aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i Zakonom o uštedama. Jasno je sve. Plate će biti umanjene za deset odsto u odnosu na decembarski nivo", rekli su u Ministarstvu finansija FBiH.

Nakon nedoumica o smanjenju plate, te stavova da Ministarstvo finansija FBiH treba dati upute, u ovom ministarstvu su rekli da nije jasno samo onima koji ne znaju sabrati dva i dva, te da nema potrebe davati ikakve upute jer su davno date.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović rekao je da se ukupna primanja iz decembra umanjuju za deset odsto, te da tu nema ništa nejasno.
"Sve je ograničeno cifrom koju je Parlament usvojio", dodao je Mujezinović.

Istakao je da on neće da radi za 1.600 KM dok premijeri pojedinih kantona primaju 4.000 KM.

Safet Softić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kazao je juče da postoji kolizija između Zakona o uštedama i Zakona o izabranim zvaničnicima. Po ovom drugom, tvrdi, koeficijent treba da utvrde tri administrativne komisije. Kaže da nije obaviješten o njihovoj sjednici.

"Ministarstvo finansija FBiH treba da primijeni zakon kako oni misle da treba. Oni daju konačnu riječ", rekao je Softić.

Miro Lazović, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i zamjenik predsjednika Administrativne komisije ovog doma, ističe da je zbrku napravila Vlada FBiH nakon razgovora sa Sindikatom.

"Došlo je do promjena u odnosu na prvobitnu verziju Zakona o uštedama. Došlo je do izmjena člana 2 po kojem se ukupna masa umanjuje za deset odsto, tako da se ne mora direktno udarati na plate", dodao je Lazović.

Istakao je da izabrani dužnosnici moraju snositi teret krize, te da plate moraju biti smanjene. Napomenuo je da su plate poslanika i delegata u decembru iznosile oko 1.400 KM, ministara 1.600 KM, a premijera i čelnika oba doma parlamenta oko 1.800 KM.

Omer Vatrić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, smatra da Zakon o uštedama treba da bude ispoštovan i nema ništa protiv da plata poslanika bude umanjena za deset odsto u odnosu na decembarsku. Kazao je da će, ako se uzme u obzir ukidanje rada u komisijama, smanjenje toplog obroka i paušla, primanja poslanika biti prepolovljena.

Ismet Trumić, sekretar Vlade FBiH, kazao je da će dilema o načinu obračuna plata biti riješena na telefonskoj sjednici Vlade FBiH, koju je najavio za juče, te da očekuje jedinstven stav za sve korisnike federalnog budžeta. Međutim, nismo uspjeli dobiti informaciju da li je sjednica i održana, a ministar poljoprivrede FBiH Damir Ljubić rekao je da njega niko nije zvao.

Inače, za plate i naknade oko 7.200 uposlenih u organima državne službe koji se finansiraju iz budžeta FBiH u ovoj godini planirano je oko 205,4 miliona KM.