Nezavisne novine: Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najniže prosječne plate od 773 KM za juni imali su zaposleni u Brčko distriktu, što je ozbiljno upozorenje, istako je juče predsjednik sindikata distrikta Ilija Kalajdžić.

On je naveo da takav trend, koji datira od 2004. godine, treba napokon zaustaviti.

"Posebno zabrinjava da 5.200 radnika u građevinarstvu i trgovini, što je trećina od ukupnog broja zaposlenih u distriktu, ima platu tek 450 KM, te da se za nešto više od 3.000 zaposlenih na budžetu uplaćuje mjesečno više novca u Fond PIO i Fond zdravstva u Brčkom, nego za 13.000 radnika u privredi", istako je Kalajdžić i dodao da su osnovni uzroci u činjenicama da poslodavci "obračunavaju doprinose na najniže osnovice, a radnici iz straha ćute".

Zbog smanjenja prihoda u budžetu distrikta gradonačelnik distrikta Dragan Pajić je ovih dana najavio moguće smanjenje zarada i onih koji se finansiraju iz zajedničke kase.

U Sindikatu smatraju da u godini recesije i stalnih povećanja troškova života štednju treba drugačije postaviti, a ubrzati proces dogovora Vlade, poslodavaca i Sindikata te potpisati opšti kolektivni ugovor.