Dnevni list: U idućih nekoliko dana na policama svih trgovina naći će se prehrambeni proizvodi iz Srbije i Hrvatske po višim cijenama i do 100 posto. Naime, prema informacijama koje smo dobili iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, na našim graničnim prijelazima od 30. lipnja na određene robe iz Srbije i Hrvatske obračunava se puna carinska stopa prema Zakonu o zaštiti domaće proizvodnje.

“Robe svakodnevno ulaze normalno u državu i carine se naplaćuju prema novom zakonu. Za sada ne možemo utvrditi je li došlo do smanjenja uvoza, no to će se znati krajem mjeseca”, rekao nam je glasnogovornik Uprave Ratko Kovačević.

Nove cijene cigareta

Drina (sve vrste) s 1,70 na 2,00 marke

Osmica s 1,40 na 1,80 maraka

DNF s 1,20 na 1,50 maraka

Tigra s 1,20 na 1,50 maraka

Davidoff (classic i life) s 3,30 na 3,50 maraka

West s 2,00 na 2,20 maraka

Boss s 1,50 na 1,80 maraka

Ronhill (sve vrste) s 2,00 na 2,50 maraka

Ronhill slims s 2,50 na 2,70 maraka

Walter Wolf s 2,00 na 2,50 maraka

MC s 1,50 na 2,00 maraka

 

Veći i PDV na određene proizvode

Primjenom sporazuma CEFTA za proizvode iz inozemstva naplaćivan je samo PDV, a sada se na robe iz Srbije i Hrvatske pored PDV-a naplaćuje carina ovisno o vrsti proizvoda, carinska evidencija od 1 posto, kao i određeni prelamani koji se naplaćuju u ovisnosti o proizvodima i koji se za skupinu proizvoda koji će poskupjeti kreću od 0,15 do 2,50 maraka po kilogramu. Za akciznu robu, kavu, cigarete, alkohol plaća, se pored navedenog plaća i akciza.

“Teško je izračunati koliki su postoci ili do kolikog poskupljenja će doći, ali i PDV se povećao, jer se prije obračuna PDV-a obračunava carina i ostalo, i to skupa čini osnovicu za PDV koji će sada biti veći”, pojašnjava Kovačević, dodajući da je porast cijena teško izračunati jer se radi o mnogo proizvođača i proizvoda.  

Ombudsman za zaštitu potrošača BiH Dragan Doko kaže da će cijene prehrambenih proizvoda sigurno skočiti u idućih nekoliko dana, a da će prvo poskupjeti mlijeko i mliječni proizvodi. “Mora se očekivati značajno povećanje cijena, za neke namirnice i do 100 posto. Svim ovim poskupljenjima treba dodati i poskupljenje nafte za najmanje 10 feninga, kao i pristojbu na plin od 7 maraka po metru kubičnom. Sve ovo ide na teret potrošača kojima iz dana u dan opada kupovna moć”, kaže Doko. On smatra da Zakon o zaštiti domaće proizvodnje nikako nije dobar, ni za potrošače, ali ni za domaće gospodarstvo.  

 

Ulaganje veta na zakon

“Proizvest će samo protuučinak. Veliki broj proizvoda se ne proizvodi u našoj državi i stoga je ovaj zakon napravljen nakaradno, ali nije ni za čuditi kada se zna tko ga je pravio”, kaže Doko, dodajući da u prilog njegovoj tvrdnji ide i činjenica da zakon nije podržalo Ministarstvo vanjske trgovine BiH. Samo ga, kaže, čudi da Uprava za neizravno oporezivanje nije uložila veto na ovaj zakon.

Tvrdi da će kupovna moć građana uskoro nenormalno pasti, te samim tim potrošnja koja vodi padu gospodarstva. Federalno ministarstvo trgovine pak smatra da povećane cijene goriva u BiH zbog početka naplate dodatne pristojbe ne bi trebale dovesti do poskupljenja hrane. Najavili su i to da će, ako dođe do većih poremećaja, biti korišten Zakon o kontroli cijena da ne bi došlo do toga da najugroženiji stanovnici ne mogu sebi priuštiti osnovne živežne namirnice.

Nove carinske stope

Nove carinske stope na proizvode koji su obuhvaćeni Zakonom o zaštiti domaće proizvodnje primjenjuju se od 30. lipnja. Glava carinske tarife za meso je 0,2; mlijeko i mliječne proizvode, jaja i med, jestive proizvode životinjskog podrijetla 0,4; kobasice i sličproizvode 10,01; konzervirane proizvode od mesa 16,02; voće i povrće 20; pića, alkohol i ocat 22.  

Tirak: Inspekcija čeka nalog Vlade

Inspektori Uprave za neizravno oporezivanje već dva dana nalaze se na terenu kako bi  utvrdili stvarno stanje i to jesu li prijavljene zalihe u trgovinama i realne. Prelazno razdoblje je do kraja godine i do tada će se moći prodavati cigarete sa starim markicama, ali će se prodavati po novoj cijeni. Drugih inspekcijskih nadzora neće biti za sada jer je u državi na snazi Zakon o slobodnom formiranju cijena. Prema riječima direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahima Tirka, inspekcija neće reagirati dok im to ne naredi federalna Vlada. Tirak kaže da je on kao i većina građana ogorčen time što se u našoj državi svakodnevno mijenjaju propisi i zakoni.