Дневни лист: У идућих неколико дана на полицама свих трговина наћи ће се прехрамбени производи из Србије и Хрватске по вишим цијенама и до 100 посто. Наиме, према информацијама које смо добили из Управе за неизравно опорезивање БиХ, на нашим граничним пријелазима од 30. липња на одређене робе из Србије и Хрватске обрачунава се пуна царинска стопа према Закону о заштити домаће производње.

“Робе свакодневно улазе нормално у државу и царине се наплаћују према новом закону. За сада не можемо утврдити је ли дошло до смањења увоза, но то ће се знати крајем мјесеца”, рекао нам је гласноговорник Управе Ратко Ковачевић.

Нове цијене цигарета

Дрина (све врсте) с 1,70 на 2,00 марке

Осмица с 1,40 на 1,80 марака

ДНФ с 1,20 на 1,50 марака

Тигра с 1,20 на 1,50 марака

Davidoff (classic и life) с 3,30 на 3,50 марака

West с 2,00 на 2,20 марака

Босс с 1,50 на 1,80 марака

Ронхилл (све врсте) с 2,00 на 2,50 марака

Ронхилл слимс с 2,50 на 2,70 марака

Wалтер Wолф с 2,00 на 2,50 марака

МЦ с 1,50 на 2,00 марака

Већи и ПДВ на одређене производе

Примјеном споразума ЦЕФТА за производе из иноземства наплаћиван је само ПДВ, а сада се на робе из Србије и Хрватске поред ПДВ-а наплаћује царина овисно о врсти производа, царинска евиденција од 1 посто, као и одређени преламани који се наплаћују у овисности о производима и који се за скупину производа који ће поскупјети крећу од 0,15 до 2,50 марака по килограму. За акцизну робу, каву, цигарете, алкохол плаћа, се поред наведеног плаћа и акциза.

“Тешко је израчунати колики су постоци или до коликог поскупљења ће доћи, али и ПДВ се повећао, јер се прије обрачуна ПДВ-а обрачунава царина и остало, и то скупа чини основицу за ПДВ који ће сада бити већи”, појашњава Ковачевић, додајући да је пораст цијена тешко израчунати јер се ради о много произвођача и производа.  

Омбудсман за заштиту потрошача БиХ Драган Доко каже да ће цијене прехрамбених производа сигурно скочити у идућих неколико дана, а да ће прво поскупјети млијеко и млијечни производи.

“Мора се очекивати значајно повећање цијена, за неке намирнице и до 100 посто. Свим овим поскупљењима треба додати и поскупљење нафте за најмање 10 фенинга, као и пристојбу на плин од 7 марака по метру кубичном. Све ово иде на терет потрошача којима из дана у дан опада куповна моћ”, каже Доко.

Он сматра да Закон о заштити домаће производње никако није добар, ни за потрошаче, али ни за домаће господарство.

Улагање вета на закон

“Произвест ће само протуучинак. Велики број производа се не производи у нашој држави и стога је овај закон направљен накарадно, али није ни за чудити када се зна тко га је правио”, каже Доко, додајући да у прилог његовој тврдњи иде и чињеница да закон није подржало Министарство вањске трговине БиХ.

Само га, каже, чуди да Управа за неизравно опорезивање није уложила вето на овај закон.

Тврди да ће куповна моћ грађана ускоро ненормално пасти, те самим тим потрошња која води паду господарства. Федерално министарство трговине пак сматра да повећане цијене горива у БиХ због почетка наплате додатне пристојбе не би требале довести до поскупљења хране. Најавили су и то да ће, ако дође до већих поремећаја, бити кориштен Закон о контроли цијена да не би дошло до тога да најугроженији становници не могу себи приуштити основне живежне намирнице.

Нове царинске стопе

Нове царинске стопе на производе који су обухваћени Законом о заштити домаће производње примјењују се од 30. липња. Глава царинске тарифе за месо је 0,2; млијеко и млијечне производе, јаја и мед, јестиве производе животињског подријетла 0,4; кобасице и сличпроизводе 10,01; конзервиране производе од меса 16,02; воће и поврће 20; пића, алкохол и оцат 22.  

Тирак: Инспекција чека налог Владе

Инспектори Управе за неизравно опорезивање већ два дана налазе се на терену како би  утврдили стварно стање и то јесу ли пријављене залихе у трговинама и реалне. Прелазно раздобље је до краја године и до тада ће се моћи продавати цигарете са старим маркицама, али ће се продавати по новој цијени. Других инспекцијских надзора неће бити за сада јер је у држави на снази Закон о слободном формирању цијена. Према ријечима директора Федералне управе за инспекцијске послове Ибрахима Тирка, инспекција неће реагирати док им то не нареди федерална Влада. Тирак каже да је он као и већина грађана огорчен тиме што се у нашој држави свакодневно мијењају прописи и закони.