Dnevni avaz: Iako bi u svim javnim institucijama trebao postojati kodeks oblačenja službenika, to se ne primjenjuje u nekim sarajevskim općinama. To znači da je uposlenicima ostavljeno na volju kako da se obuku, što većina obično poštuje. Kako nam je rečeno, šarenilo u odijevanju primjetno je jedino tokom ljeta, ali uposlenici vode računa da ne dolaze u dekoltiranim majicama, prekratkim suknjama, bermudama, papučama…

Hadžibajrić uveo košulje boje breskve

– Dolaskom načelnika Ibrahima Hadžibajrića, uposlenici općine Stari Grad tek počinju nositi radne kostime. Odijela su siva, ženske košulje boje breskve, a muške bijele. Telefoniranje je zabranjeno jer se razgovori sa strankama moraju obavljati isključivo na šalterima – kaže Alija Ibrović, stručni saradnik u ovoj općini.

– Iako nemamo kodeks oblačenja, našim uposlenicima, kojih 14 radi na šalterima, preporučujemo da nose plave uniforme. Muškarci obavezno moraju imati kravate, a žene maramu i njima je ostavljena mogućnost da odaberu suknju ili hlače. Ne insistiramo na nošenju čarapa zbog visokih temperatura. Mobitele isključivo mogu koristiti u službene svrhe – kažu iz Službe za poslove opće uprave i mjesne zajednice Općine Novo Sarajevo.

Jednoobrazne uniforme, zelene košulje i sivo odijelo, nosi 16 uposlenika na šalterima Općine Ilidža. Tokom radnog vremena zabranjeno je razgovor putem mobitela i na posao ne smiju dolaziti u papučama, tenama…..

U Centru smeđe uniforme

Uposlenici Općine Centar, kako saznajemo, tokom ljeta uopće ne nose uniforme. Oblače se po svojoj volji, a poštujući pravila. Inače, uniforme su smeđe i nose se tokom jeseni i zime.

– U Novom Gradu radna odijela su tamnoplave boje, košulje žute, a kravate svjetloplave boje, na kojima su naslikani amblemi Općine. Pričanje putem mobitela mora biti kratko i to samo u prostorijama iza šalter sale – kaže pomoćnik načelnika općine Novi Grad Želimir Lalić.

Po vlastitom nahođenju odijevaju se službenici u Trnovu i Ilijašu jer ove općine nisu donijele kodeks oblačenja.

– Pridržavajući se etičkog kodeksa za državne službenike, uposlenici u Općini Vogošća moraju se prikladno odijevati, suzdržavati od glasnog smijanja, dovikivanja, galame, bacanja stvari i šala koje su nedolične – rekli su nam iz ove općine.

Svoje radne obaveze uposlenici općine Hadžići obavljaju u teget sakoima, pantalonama, suknjama i prslucima. Košulje su svjetloplave, a kravate teget. Ne daj Bože da je obavezna nošnja hulahopki ili kravata tokom ljeta, navode u saopćenju iz Općine Hadžići.

U općinama za one koji se ne oblače prikladno postoje i disciplinske kazne.