Дневни аваз: Иако би у свим јавним институцијама требао постојати кодекс облачења службеника, то се не примјењује у неким сарајевским опћинама. То значи да је упосленицима остављено на вољу како да се обуку, што већина обично поштује. Како нам је речено, шаренило у одијевању примјетно је једино током љета, али упосленици воде рачуна да не долазе у деколтираним мајицама, прекратким сукњама, бермудама, папучама…

Хаџибајрић увео кошуље боје брескве

– Доласком начелника Ибрахима Хаџибајрића, упосленици опћине Стари Град тек почињу носити радне костиме. Одијела су сива, женске кошуље боје брескве, а мушке бијеле. Телефонирање је забрањено јер се разговори са странкама морају обављати искључиво на шалтерима – каже Алија Ибровић, стручни сарадник у овој опћини.

– Иако немамо кодекс облачења, нашим упосленицима, којих 14 ради на шалтерима, препоручујемо да носе плаве униформе. Мушкарци обавезно морају имати кравате, а жене мараму и њима је остављена могућност да одаберу сукњу или хлаче. Не инсистирамо на ношењу чарапа због високих температура. Мобителе искључиво могу користити у службене сврхе – кажу из Службе за послове опће управе и мјесне заједнице Опћине Ново Сарајево.

Једнообразне униформе, зелене кошуље и сиво одијело, носи 16 упосленика на шалтерима Опћине Илиџа. Током радног времена забрањено је разговор путем мобитела и на посао не смију долазити у папучама, тенама…..

У Центру смеђе униформе

Упосленици Опћине Центар, како сазнајемо, током љета уопће не носе униформе. Облаче се по својој вољи, а поштујући правила. Иначе, униформе су смеђе и носе се током јесени и зиме.

– У Новом Граду радна одијела су тамноплаве боје, кошуље жуте, а кравате свјетлоплаве боје, на којима су насликани амблеми Опћине. Причање путем мобитела мора бити кратко и то само у просторијама иза шалтер сале – каже помоћник начелника опћине Нови Град Желимир Лалић.

По властитом нахођењу одијевају се службеници у Трнову и Илијашу јер ове опћине нису донијеле кодекс облачења.

– Придржавајући се етичког кодекса за државне службенике, упосленици у Опћини Вогошћа морају се прикладно одијевати, суздржавати од гласног смијања, довикивања, галаме, бацања ствари и шала које су недоличне – рекли су нам из ове опћине.

Своје радне обавезе упосленици опћине Хаџићи обављају у тегет сакоима, панталонама, сукњама и прслуцима. Кошуље су свјетлоплаве, а кравате тегет. Не дај Боже да је обавезна ношња хулахопки или кравата током љета, наводе у саопћењу из Опћине Хаџићи.

У опћинама за оне који се не облаче прикладно постоје и дисциплинске казне.