Nezavisne novine: Vlasnici vozila u BiH od septembra će mijenjati saobraćajne dozvole, a umjesto njih dobiće vlasničke kartice, potvrdu o registraciji vozila i stiker o tehničkoj ispravnosti.

Potvrđeno je ovo juče u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH i Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Nove registarske tablice nisu obavezne

Na konkursu koji je raspisala IDDEEA odabrana je firma za nabavku registarskih tablica. Siniša Macan je potvrdio da je nakon odobrenja Pravobranilaštva BiH ugovor potpisan i s ovom firmom. Entitetski MUP-ovi nabavili su dovoljno registarskih tablica do septembra, nakon čega će krenuti ugovorena nabavka. Macan je ranije objasnio da ukoliko ne žele vlasnici nemaju obavezu da nabavljaju nove registarske tablice. Nove tablice biće obavezne za one koji mijenjaju vozilo u skladu sa zakonskim propisima koji i sada važe. Cijena novih registarskih tablica još nije utvrđena.

Siniša Macan, direktor IDDEEA, kazao je da su potpisani ugovori s firmama koje su odabrane kao najpovoljniji ponuđači, te da se očekuje usvajanje novog pravilnika kako bi mogao početi proces zamjene saobraćajnih dozvola u BiH.

Mirko Šekara, pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH, kazao je juče da je urađen novi pravilnik o registraciji vozila, te da će biti upućen Savjetu ministara BiH na usvajanje.

"Postojeći pravilnik o registraciji vozila više puta je mijenjan. Odlučeno je da se uradi novi, u kome će biti obuhvaćene sve promjene u procesu registracije vozila. Ne mogu reći koliko će trajati procedura usvajanja ovog pravilnika, ali vjerujem da će biti okončana do septembra, kada je planirano da počne zamjena saobraćajnih dozvola", rekao je Šekara.

Iz IDDEEA su ranije najavili da vlasnici vozila ne moraju odmah mijenjati svoje dokumente, te da ne očekuju gužve zbog novina u ovom procesu. Vlasnici vozila dokumente će mijenjati kada im istekne registracija vozila, a tada će dobiti vlasničku karticu i potvrdu o registraciji vozila, dok će na automobilu morati imati stiker o tehničkom pregledu vozila.

"Pravilnikom je predviđeno da se ovaj stiker dobije odmah po tehničkom pregledu vozila i biće istaknut na vidnom mjestu automobila. Stikere će, dakle, davati u tehničkim stanicama gdje se utvrđuje tehnička ispravnost vozila", kazao je Šekara.

Podsjetio je da su tehničke stanice uvezane u sistem i opremljene računarima i kamerama, te da su ti podaci dostupni svim nadležnim institucijama.