Od dugo najavljivanog i s nestrpljenjem očekivanog otvaranja socijalnih prodavnica, u kojima bi kupovali socijalno ugroženi i siromašni građani, neće biti ništa, jer to "ne bi dalo odgovarajuće rezultate", tvrde u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

"Svi su bili zainteresovani da se to uradi. Nije bilo dogovora ko će dati logističku podršku za takav projekat i glavni problem je nastao u novcu. Ministarstvo nema tih sredstava, jer nisu planirana budžetom", kaže Dragica Tegeltija, pomoćnik ministra trgovine i turizma RS.

Ona ističe da će se ići na drugu soluciju, odnosno na akcijsku ponudu domaćih proizvoda širom RS.

"U ponedjeljak imamo sastanak i po toj drugoj opciji socijalno ugroženim građanima bi kroz diskontne cijene i održavanje akcija u nekom vremenskom intervalu i u raznim objektima širom RS bili ponuđenii proizvodi po dosta nižim cijenama", pojašnjava Tegeltija.

Ona naglašava da bi proizvodi koji bi bili ponuđeni po akcijskim cijenama bili isključivo domaće proizvodnje, jer bi se tako stimulisala i domaća privreda.

U Privrednoj komori RS kažu da je održan samo jedan sastanak na temu socijalnih prodavnica i da se nije ušlo u realizaciju toga, jer je to bila samo ideja po uzoru na druge zemlje i na sastanku koji je održan krajem marta bilo je nepremostivih sukoba mišljenja.

"Svi se slažu da to treba, ali problem je organizovanja i snabdijevanja takvih prodavnica, jer tu treba riješiti nekoliko vrlo zahtjevnih pitanja, kao što su ko može kupovati u takvim prodavnicama i ko će garantovati snabdjevenost istih", kažu u Privrednoj komori RS i dodaju da iskustva zemalja koje već imaju takve prodavnice govore da to ne funkcioniše na najbolji način.

"U Sloveniji su ostali samo hemijski proizvodi, dok hrana odmah nestane", naglašavaju u Privrednoj komori RS.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banja Luka, koji je učestvovao na sastanku povodom inicijative da se osnuju socijalne prodavnice, kaže da je sve stalo i da po tom pitanju više niko ništa ne preduzima, što je još jedan od udara na sirotinju.

"Naša ideja je bila da 70 prodavnica, koliko broji Asocijacija, bude snabdjeveno prehrambenim proizvodima koje bi kupovali samo socijalno ugroženi, jer je to najjednostavniji i najjeftiniji način. Izgleda da su se interesi susreli, kao i obično, na štetu najsiromašnijih", kaže Marjanović i dodaje da je vjerovatno trgovinski lobi, koji vlada u RS, sve to zaustavio.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kaže da će činjenica da se ne otvaraju socijalne prodavnice svakako uticati na krajnjeg potrošača.

"Potrošač tu najviše ispašta, ali te socijalne prodavnice treba uraditi po iskustvima zemalja iz regiona, gdje su trgovci na bazi profita organizovali takve trgovine", naglašava Petrović.

On ističe da resorno ministarstvo po ovom pitanju nije trebalo da radi ništa, već samo da s inicijativom i prostom ekonomskom računicom ide prema trgovcima.

"U Srbiji su trgovci s manjim rokom otplate dobijali niže cijene i na bazi toga dogovarali s relevantnim institucijama u vezi s otvaranjem takvih prodavnica", kaže Petrović.

Nadležni u FBiH, za razliku od RS, kažu da još nisu odustali od projekta otvaranja socijalnih prodavnica i da će u narednih nekoliko dana biti poznato više detalja.

Desnica Radivojević, federalni ministar trgovine, kaže da je održano nekoliko sastanaka s trgovcima koji bi otvarali takve prodavnice i proizvođačima koji bi dostavljali robu koja bi prije svega bila domaće proizvodnje.

"Pokušaćemo s pilot projektom socijalne prodavnice nakon čega ćemo znati više detalja. Dogovor je da se trgovci i proizvođači odreknu marže i već imamo nekoliko zainteresovanih proizvođača prije svega iz sektora mesne industrije", kaže Radivojević.

On ističe da se trenutno radi s nadležnim ministarstvima i lokalnim zajednicama u vezi s izradom socijalne karte građana koji bi kupovali u takvim prodavnicama.

"Posao jeste veliki, ali ne odustajemo, iskustva zemalja iz regiona su već dala pozitivne rezultate", naglašava Radivojević, prenosi portal ekapija.