Од дуго најављиваног и с нестрпљењем очекиваног отварања социјалних продавница, у којима би куповали социјално угрожени и сиромашни грађани, неће бити ништа, јер то "не би дало одговарајуће резултате", тврде у Министарству трговине и туризма РС.

"Сви су били заинтересовани да се то уради. Није било договора ко ће дати логистичку подршку за такав пројекат и главни проблем је настао у новцу. Министарство нема тих средстава, јер нису планирана буџетом", каже Драгица Тегелтија, помоћник министра трговине и туризма РС.

Она истиче да ће се ићи на другу солуцију, односно на акцијску понуду домаћих производа широм РС.

"У понедјељак имамо састанак и по тој другој опцији социјално угроженим грађанима би кроз дисконтне цијене и одржавање акција у неком временском интервалу и у разним објектима широм РС били понуђении производи по доста нижим цијенама", појашњава Тегелтија.

Она наглашава да би производи који би били понуђени по акцијским цијенама били искључиво домаће производње, јер би се тако стимулисала и домаћа привреда.

У Привредној комори РС кажу да је одржан само један састанак на тему социјалних продавница и да се није ушло у реализацију тога, јер је то била само идеја по узору на друге земље и на састанку који је одржан крајем марта било је непремостивих сукоба мишљења.

"Сви се слажу да то треба, али проблем је организовања и снабдијевања таквих продавница, јер ту треба ријешити неколико врло захтјевних питања, као што су ко може куповати у таквим продавницама и ко ће гарантовати снабдјевеност истих", кажу у Привредној комори РС и додају да искуства земаља које већ имају такве продавнице говоре да то не функционише на најбољи начин.

"У Словенији су остали само хемијски производи, док храна одмах нестане", наглашавају у Привредној комори РС.

Богдан Марјановић, предсједник Асоцијације самосталних трговина регије Бања Лука, који је учествовао на састанку поводом иницијативе да се оснују социјалне продавнице, каже да је све стало и да по том питању више нико ништа не предузима, што је још један од удара на сиротињу.

"Наша идеја је била да 70 продавница, колико броји Асоцијација, буде снабдјевено прехрамбеним производима које би куповали само социјално угрожени, јер је то најједноставнији и најјефтинији начин. Изгледа да су се интереси сусрели, као и обично, на штету најсиромашнијих", каже Марјановић и додаје да је вјероватно трговински лоби, који влада у РС, све то зауставио.

Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача РС, каже да ће чињеница да се не отварају социјалне продавнице свакако утицати на крајњег потрошача.

"Потрошач ту највише испашта, али те социјалне продавнице треба урадити по искуствима земаља из региона, гдје су трговци на бази профита организовали такве трговине", наглашава Петровић.

Он истиче да ресорно министарство по овом питању није требало да ради ништа, већ само да с иницијативом и простом економском рачуницом иде према трговцима.

"У Србији су трговци с мањим роком отплате добијали ниже цијене и на бази тога договарали с релевантним институцијама у вези с отварањем таквих продавница", каже Петровић.

Надлежни у ФБиХ, за разлику од РС, кажу да још нису одустали од пројекта отварања социјалних продавница и да ће у наредних неколико дана бити познато више детаља.

Десница Радивојевић, федерални министар трговине, каже да је одржано неколико састанака с трговцима који би отварали такве продавнице и произвођачима који би достављали робу која би прије свега била домаће производње.

"Покушаћемо с пилот пројектом социјалне продавнице након чега ћемо знати више детаља. Договор је да се трговци и произвођачи одрекну марже и већ имамо неколико заинтересованих произвођача прије свега из сектора месне индустрије", каже Радивојевић.

Он истиче да се тренутно ради с надлежним министарствима и локалним заједницама у вези с израдом социјалне карте грађана који би куповали у таквим продавницама.

"Посао јесте велики, али не одустајемо, искуства земаља из региона су већ дала позитивне резултате", наглашава Радивојевић, преноси портал екапија.