Povodom obilježavanja Dana Evrope, Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini i Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine zajedno sa nevladinom organizacijom "Marathon" Sarajevo, organizuje 4 km dugu trku pod nazivom "Trkom u Evropu", koja će se održati u Sarajevu u subotu, 9. maja 2009. godine.

Start i cilj ove sportske manifestacije će biti na Trgu Bosne i Hercegovine 1, sa početkom trke u 11.00 sati a trasa će prolaziti kroz Vilsonovo šetalište. Trasa trke je relativno kratka kako bi se omogućilo zainteresovanim učesnicima svih dobi i kategorija, da učestvuju u trci.

Dobitnici prvog, drugog i trećeg mjesta, i u ženskoj i u muškoj konkurenciji, će dobiti prigodne nagrade u iznosu od  300, 200 i 100 KM. Svi učesnici koji završe trku će dobiti i posebne majice.

Za više informacija i da biste se registrovali za trku, molimo vas da posjetite  web stranicu NVO „Marathon“ Sarajevo: www.sarajevomarathon.ba.  Rok za registraciju je 1. maj 2009.

Dan Evrope se obilježava u Bosni i Hercegovini od 1997. godine kroz različite sportske i kulturne aktivnosti u cijeloj zemlji. Devetog maja 1950. godine, Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je prijedlog stvaranja organizovane Evrope, što je bilo od velikog značaja za održanje mirnodopskih odnosa. Ovaj prijedlog, poznat kao "Šumanova Deklaracija" se smatra začetkom onoga što danas poznajemo kao Evropsku uniju. Za vrijeme održavanja samita u Milanu političke vođe Evropske unije su odlučile da obilježavaju 9. maj kao Dan Evrope.