Nezavisne novine: Centar za prekvalifikaciju i zapošljavanje nezaposlenih osoba, koji otvara Sarajevska razvojna agencija (SERDA), počinje s radom sredinom maja.

Očekuje se da će prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i razne treninge godišnje proći 1.500 osoba s područja sarajevske makroregije.

Slijedi stažiranje za prekvalifikovane

Od 36 nezaposlenih koji su nedavno, nakon prekvalifikacije, dobili zvanja komercijaliste i menadžera ključnih kupaca, već ih je troje zaposleno, a očekuje se da će i drugi naći posao, kaže Slaviša Ćeranić. "Plan je za njih organizovati stažiranje i volontiranje koje će trajati tri mjeseca i očekujemo da to počne za mjesec. Mi ćemo to sufinansirati. Dobijaće mjesečno određenu naknadu, ali je bitno da steknu stvarno, praktično iskustvo, da se nametnu poslodavcu", objasnio je on. Za ovaj pilot projekt, koji je pokrenut prošle godine, bilo se prijavilo 44 nezaposlenih, a 36 ih je uspješno završilo obuku.

Slaviša Ćeranić, vođa ovog projekta u SERDA, kaže da će sve usluge centra biti besplatne, a ciljna skupina su im, prije svega, mladi do 35 godina starosti, dugoročno nezaposleni, te otpušteni radnici s neodgovarajućim vještinama i znanjima. Za ovu mogućnost neće ostati uskraćeni ni ostali nezaposleni.

"Projekat radimo u saradnji sa Španskom agencijom za međunarodnu saradnju. Apsurdno je da su inostrani donatori zainteresovani da razviju naše tržište rada, a naše institucije koje to treba da rade ne čine puno na razvijanju tržišta rada", naglasio je Ćeranić.

Centar će, osim prekvalifikacije za deficitarna zanimanja, imati kurseve engleskog jezika i informatike, organizovati stažiranje i volontiranje, informisati nezaposlene o slobodnim radnim mjestima i povezati ih s poslodavcima, te savjetovati ih u vezi s nastupom na intervjuima i izradom biografija.

"Ne može niko preuzeti ulogu biroa za zapošljavanje, ali pojavio se prostor za određene usluge nezaposlenima. Ne znam da li je to zbog nedjelovanja biroa. S nezaposlenima treba aktivno raditi", rekao je Ćeranić.

Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavca Kantona Sarajevo i član Skupštine Privredne komore KS, podržava aktivnosti na obuci kadra koji je potreban tržištu, ali smatra da bi bilo bacanje para ako bi ljudi ostali na evidenciji biroa. Napominje da, nezavisno od ekonomske krize, neke branše imaju potrebu za stručnim kadrovima.

"Najtragičnije je da su tamo gdje imamo najviše obučenih kadrova, u građevinskoj i metalnoj industriji, prvi pogođeni krizom i premalo tih firmi ima potrebe za kadrom. Ali, kadar je potreban firmama koje se bave informatičkom tehnologijom, malim i srednjim preduzećima treba visokostručni kadar u oblasti planiranja, osiguranja, bankarstva. Recesijom su najviše bez posla ostali oni sa srednjom stručnom spremom, KV i VK. Tu je problem kako ih prekvalifikovati u visokostručne kadrove", istakao je Čengić.