Независне новине: Центар за преквалификацију и запошљавање незапослених особа, који отвара Сарајевска развојна агенција (СЕРДА), почиње с радом средином маја.

Очекује се да ће преквалификацију, доквалификацију и разне тренинге годишње проћи 1.500 особа с подручја сарајевске макрорегије.

Слиједи стажирање за преквалификоване

Од 36 незапослених који су недавно, након преквалификације, добили звања комерцијалисте и менаџера кључних купаца, већ их је троје запослено, а очекује се да ће и други наћи посао, каже Славиша Ћеранић. "План је за њих организовати стажирање и волонтирање које ће трајати три мјесеца и очекујемо да то почне за мјесец. Ми ћемо то суфинансирати. Добијаће мјесечно одређену накнаду, али је битно да стекну стварно, практично искуство, да се наметну послодавцу", објаснио је он. За овај пилот пројект, који је покренут прошле године, било се пријавило 44 незапослених, а 36 их је успјешно завршило обуку.

Славиша Ћеранић, вођа овог пројекта у СЕРДА, каже да ће све услуге центра бити бесплатне, а циљна скупина су им, прије свега, млади до 35 година старости, дугорочно незапослени, те отпуштени радници с неодговарајућим вјештинама и знањима. За ову могућност неће остати ускраћени ни остали незапослени.

"Пројекат радимо у сарадњи са Шпанском агенцијом за међународну сарадњу. Апсурдно је да су инострани донатори заинтересовани да развију наше тржиште рада, а наше институције које то треба да раде не чине пуно на развијању тржишта рада", нагласио је Ћеранић.

Центар ће, осим преквалификације за дефицитарна занимања, имати курсеве енглеског језика и информатике, организовати стажирање и волонтирање, информисати незапослене о слободним радним мјестима и повезати их с послодавцима, те савјетовати их у вези с наступом на интервјуима и израдом биографија.

"Не може нико преузети улогу бироа за запошљавање, али појавио се простор за одређене услуге незапосленима. Не знам да ли је то због недјеловања бироа. С незапосленима треба активно радити", рекао је Ћеранић.

Сафудин Ченгић, предсједник Удружења послодавца Кантона Сарајево и члан Скупштине Привредне коморе КС, подржава активности на обуци кадра који је потребан тржишту, али сматра да би било бацање пара ако би људи остали на евиденцији бироа. Напомиње да, независно од економске кризе, неке бранше имају потребу за стручним кадровима.

"Најтрагичније је да су тамо гдје имамо највише обучених кадрова, у грађевинској и металној индустрији, први погођени кризом и премало тих фирми има потребе за кадром. Али, кадар је потребан фирмама које се баве информатичком технологијом, малим и средњим предузећима треба високостручни кадар у области планирања, осигурања, банкарства. Рецесијом су највише без посла остали они са средњом стручном спремом, КВ и ВК. Ту је проблем како их преквалификовати у високостручне кадрове", истакао је Ченгић.