Dnevni avaz: Isplata penzija u Federaciji BiH ubuduće neće počinjati prije petog u mjesecu, jer se i mi, kao i cijeli svijet, suočavamo s ekonomskom krizom, upozorio je u izjavi za "Dnevni avaz" Zarif Safić, glasnogovornik Zavoda PIO/MIO FBiH.  

Prema njegovim riječima, do sada su penzije isplaćivane svakog prvog u mjesecu, a za januar i februar s dva dana zakašnjenja zbog vikenda.

– Očekivali smo da će nam Vlada FBiH za prva tri mjeseca uplatiti 36 miliona maraka duga, ali od toga nema ništa. Navodno bi nam trebala uplatiti 12 miliona KM od sredstava sukcesije, dok njen ukupan dug za beneficirane penzije za prošlu i ovu godinu iznosi 225 miliona KM. Za prošlu godinu nam duguju 82 miliona KM, a za ovu 143 miliona – kaže Safić.

On ističe da je za isplatu penzija mjesečno potrebno 127 miliona KM, a upitno je kako obezbijediti taj novac.  

– Zabrinuti smo jer smo potrošili sva sredstva iz rezervi. Ohrabruje nas jedino to što plaće u FBiH ne mogu biti isplaćene dok prethodno ne budu uplaćeni doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje. Što se tiče visine martovskih penzija, o tome je još rano govoriti jer je početak mjeseca – ističe Safić.

Šefkija Elezović, predsjednik Saveza penzionera/umirovljenika FBiH i član Upravnog odbora Zavoda, kaže za "Dnevni avaz" da su jako zabrinuti zbog finansijske krize u toj ustanovi.  

– Ako ne bude dovoljno novca za isplatu redovnih penzija, UO će zahtijevati obustavu isplate beneficiranih penzija vojnim osiguranicima – poručuje Elezović.