„Bosna i Hercegovina vapi za političarima koji shvaćaju da je Evropa ovdje, u ovoj zemlji, i da BiH mora što prije biti dio Evropske unije“, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za portal reci.ba ambasador Češke Republike u BiH, Jirži Kudela, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Ambasador je pojasnio da u BiH još uvijek nema vizionara koji bi u svoj politički portfelj uključio Evropu, ne samo verbalno, već  i  konkretnim djelima.   Izrazio je razočaranje što je „svaki dogovor, svaki pokušaj dogovora od nekoga ovdje odmah kritiziran, uništavan i potcjenjivan. Šarmantno je  inatiti se u svakodnevnom životu, to je dobro za komšiluk i za susjede, ali nije dobro za politiku.“

Češki ambasador je najavio da će Bosna i Hercegovina i cijeli region biti ključna tema neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije krajem marta u Češkim Budejovicama. „Tamo će biti veoma ozbiljna rasprava između Evropske unije i predstavnika ove regije oko svih važnijih pitanja i Češka Republika je spremna organizirati i nove vanredne sastanke ili dogovore, ukoliko to bude potrebno.“

Upitan da li bi Bosna i Hercegovina mogla biti izostavljena iz paketa mjera koji EU priprema za Zapadni Balkan, uključujući ukidanje viza, Kudela je istakao napore češkog predsjedništva da BiH bude uključena u cijeli paket, ali da to prvenstvo ovisi o napretku zemlje na različitim područjima, kao što su sigurnost ličnih dokumenata i drugi uslovi iz takozvane „Mape puta“ Evropske unije.

Ambasador Kudela je u intervjuu naglasio i veoma važnu ulogu medija u stabilizaciji i „evropeizaciji“ Bosne i Hercegovine. Posebno je istakao odgovornost novinara na javnim emiterima, koji moraju biti spremni „za sve izazove koje donosi savremeno novinarstvo i objektivno izvještavanje“.

Govoreći o imenovanju novog visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Kudela očekuje da bi se proces imenovanja mogao okončati do kraja marta. Podsjetio je da Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira još uvijek nije zaključio da su ispunjeni svi uslovi za tranziciju OHR-a u EUSR, tako da će budući specijalni predstavnik EU i dalje biti i u funkciji visokog predstavnika. Cjelokupan intervju možete pogledati ovdje.