„Босна и Херцеговина вапи за политичарима који схваћају да је Европа овдје, у овој земљи, и да БиХ мора што прије бити дио Европске уније“, рекао је у ексклузивном интервјуу за портал реци.ба амбасадор Чешке Републике у БиХ, Јиржи Кудела, чија земља тренутно предсједава Европском унијом.

Амбасадор је појаснио да у БиХ још увијек нема визионара који би у свој политички портфељ укључио Европу, не само вербално, већ  и  конкретним дјелима. Изразио је разочарање што је „сваки договор, сваки покушај договора од некога овдје одмах критизиран, уништаван и потцјењиван. Шармантно је инатити се у свакодневном животу, то је добро за комшилук и за сусједе, али није добро за политику.“

Чешки амбасадор је најавио да ће Босна и Херцеговина и цијели регион бити кључна тема неформалног састанка министара вањских послова Европске уније крајем марта у Чешким Будејовицама.

„Тамо ће бити веома озбиљна расправа између Европске уније и представника ове регије око свих важнијих питања и Чешка Република је спремна организирати и нове ванредне састанке или договоре, уколико то буде потребно.“

Упитан да ли би Босна и Херцеговина могла бити изостављена из пакета мјера који ЕУ припрема за Западни Балкан, укључујући укидање виза, Кудела је истакао напоре чешког предсједништва да БиХ буде укључена у цијели пакет, али да то првенство овиси о напретку земље на различитим подручјима, као што су сигурност личних докумената и други услови из такозване „Мапе пута“ Европске уније.Амбасадор Кудела је у интервјуу нагласио и веома важну улогу медија у стабилизацији и „европеизацији“ Босне и Херцеговине.

Посебно је истакао одговорност новинара на јавним емитерима, који морају бити спремни „за све изазове које доноси савремено новинарство и објективно извјештавање“.

Говорећи о именовању новог високог представника и специјалног представника Европске уније у БиХ, Кудела очекује да би се процес именовања могао окончати до краја марта. Подсјетио је да Управни одбор Вијећа за имплементацију мира још увијек није закључио да су испуњени сви услови за транзицију ОХР-а у ЕУСР, тако да ће будући специјални представник ЕУ и даље бити и у функцији високог представника. Цјелокупан интервју можете погледати овдје.