Dnevni avaz: Državni službenici, koji rade u institucijama BiH, uskoro bi mogli biti izdvojeni iz entitetskih zakona o porezu na dohodak, izjavio je za "Avaz" zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović, koji je jučer održao sastanak s predstavnicima ministarstava finansija FBiH i RS, Ureda za reviziju BiH, OHR-a i USAID-a.  

Naime, prema sadašnjim propisima, zaposleni u državnim institucijama s mjestom prebivališta u FBiH dobivaju i do nekoliko stotina maraka manju plaću od svojih kolega iz RS, iako imaju isto radno mjesto, jer se entitetski zakoni bitno razlikuju.  

Prema zakonu iz manjeg bh. entiteta, porez plaća poslodavac, a u FBiH uposlenik. Stopa u RS je osam posto na bruto, a u FBiH deset procenata na neto iznos.  

– Najbrže rješenje bi bilo izuzimanje 22.000 državnih službenika iz Zakona o porezu na dohodak. Za njih bi bila utvrđena jedinstvena pravila prema kojima bi plaćali te poreze u entitetske fondove. Sada treba ove naše zaključke sa sastanka što prije proslijediti entitetskim parlamentima – kaže naš sagovornik.