Nezavisne novine: Nekoliko službenika Ministarstva inostranih poslova (MIP) tražilo je zaštitu u Helsinškom komitetu za ljudska prava BiH zbog diskriminacije na radnom mjestu, za koju tvrde da je odgovoran Sven Alkalaj, šef bh. diplomatije.

Branka Inić, pravnik u Helsinškom komitetu za ljudska prava BiH, kazala je da neki državni službenici MIP-a dolaze po pravni savjet, a dvoje je predalo svu dokumentaciju tražeći mišljenje i zaštitu ove nevladine organizacije.

Helsinški komitet već je ranije ocijenio da je u slučaju službenice MIP-a Nade Zdravič došlo do kršenja osnovnih ljudskih prava, ali i niza zakona. U svom odgovoru ministar Alkalaj odbacio je ovakve tvrdnje Helsinškog komiteta, a Zdravičeva je podnijela tužbu Sudu BiH nakon što je prebačena na drugo radno mjesto u MIP-u.

"Ministar je u opširnom odgovoru Helsinškom komitetu dao definicije mobinga, ali uočene propuste nije otklonio. Ministar konstatuje da naše odluke nisu obavezujuće, ali u tački 13, Aneksa 6 Dejtonskog sporazuma stoji obaveza saradnje sa nevladinim organizacijama", tvrdi Inićeva i podsjeća da je obaveza vlasti da poštuju Dejtonski sporazum, ali i međunarodne konvencije koje je ova država prihvatila.

Helsinškom komitetu obratio se i Ibrahim Efendić, dugogodišnji diplomata, kojeg je ministar Alkalaj smijenio s pozicije šefa Odsjeka za Afriku i Aziju i rasporedio ga na nižerangiranu poziciju u istom sektoru.

Efendić kaže da ne zna razlog zbog kojeg je smijenjen, niti mu je to iko obrazložio, a nejasno mu je kako po Zakonu o državnoj službi neko ko je pet puta bio šef diplomatske misije i šef odsjeka može sada biti u statusu stručnog savjetnika.

"U svojih 27 godina staža u diplomatiji, radio sam u ministarstvima SFRJ i BiH kojima je rukovodilo osam ministara, a nijedan od njih nikada nije uputio kritike na moj rad. Jedino je ministar Alkalaj našao za shodno da me smijeni, doduše bez riječi objašnjenja", objašnjava Efendić, koji je jedan od rijetkih državnih službenika u MIP-u koji govori pet jezika, ima završenu diplomatsku školu i niz diplomatskih kurseva širom svijeta.