Независне новине: Неколико службеника Министарства иностраних послова (МИП) тражило је заштиту у Хелсиншком комитету за људска права БиХ због дискриминације на радном мјесту, за коју тврде да је одговоран Свен Алкалај, шеф бх. дипломатије. Бранка Инић, правник у Хелсиншком комитету за људска права БиХ, казала је да неки државни службеници МИП-а долазе по правни савјет, а двоје је предало сву документацију тражећи мишљење и заштиту ове невладине организације. Хелсиншки комитет већ је раније оцијенио да је у случају службенице МИП-а Наде Здравич дошло до кршења основних људских права, али и низа закона. У свом одговору министар Алкалај одбацио је овакве тврдње Хелсиншког комитета, а Здравичева је поднијела тужбу Суду БиХ након што је пребачена на друго радно мјесто у МИП-у.

"Министар је у опширном одговору Хелсиншком комитету дао дефиниције мобинга, али уочене пропусте није отклонио. Министар констатује да наше одлуке нису обавезујуће, али у тачки 13, Анекса 6 Дејтонског споразума стоји обавеза сарадње са невладиним организацијама", тврди Инићева и подсјећа да је обавеза власти да поштују Дејтонски споразум, али и међународне конвенције које је ова држава прихватила.

Хелсиншком комитету обратио се и Ибрахим Ефендић, дугогодишњи дипломата, којег је министар Алкалај смијенио с позиције шефа Одсјека за Африку и Азију и распоредио га на нижерангирану позицију у истом сектору. Ефендић каже да не зна разлог због којег је смијењен, нити му је то ико образложио, а нејасно му је како по Закону о државној служби неко ко је пет пута био шеф дипломатске мисије и шеф одсјека може сада бити у статусу стручног савјетника.

"У својих 27 година стажа у дипломатији, радио сам у министарствима СФРЈ и БиХ којима је руководило осам министара, а ниједан од њих никада није упутио критике на мој рад. Једино је министар Алкалај нашао за сходно да ме смијени, додуше без ријечи објашњења", објашњава Ефендић, који је један од ријетких државних службеника у МИП-у који говори пет језика, има завршену дипломатску школу и низ дипломатских курсева широм свијета.