Nezavisne novine: Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je jučer budžet institucija BiH u iznosu od oko 1,4 milijarde KM.

Usvojeni budžet usklađen je sa dogovorom o budžetskim okvirima usaglašenim u Fiskalnim vijeću BiH, odnosno manji je za oko 200 miliona KM od prijedloga Predsjedništva BiH.

"Budžet je dovoljan za funkcioniranje institucija BiH, ali je nedostatan za razvoj institucija i kapitalne izdatke. Budžet je realan i kreće se u okvirima usaglašenim na sjednici Fiskalnog vijeća BiH. Za pomoć povratku je izdvojeno 35 miliona KM, ali često se zaboravlja da za ove namjene novac izdvajaju i entiteti, što u zbiru ide i do 100 miliona KM", rekao je Dragan Vrankić, ministar finansija i trezora.

Protiv budžeta su glasali poslanici Stranke za BiH, SDP-a i HDZ 1990, dok su članovi SDS-a bili suzdržani. Poslanici Stranke za BiH kazali su kako podržavaju prijedlog Predsjedništva i odbijaju smanjenje.

"S ovim budžetom dotakli smo dno i jedino gore od ovoga je da nemamo budžet. Mislimo da ima mnogo više prostora za smanjenje izdvajanja za plaće", kazao je Zlatko Lagumdžija, poslanik SDP-a.

Poslanici SDP-a podnijeli su 34 amandmana na budžet, kojim su predložili smanjenje izdvajanja za plaće i naknade za oko 170 miliona KM, te raspoređivanje tog novca za poticaje domaćoj proizvodnji u iznosu od 66 miliona KM, kapitalna ulaganja 20 miliona, autoput na koridoru 5c 27 miliona KM, te stipendiranje učenika i studenata, naučni i tehnološki razvoj.

Predstavnički dom je ove, kao i amandmane Sefera Halilovića, kojima se traži povećanje budžeta za 600 miliona KM za izbjeglice i razvojne projekte, te Jerka Ivankovića Lijanovića o izdvajanju 500 miliona KM za poticaj poljoprivredi, odbacio.

"SDA podržava dogovor Fiskalnog vijeća BiH, ali ne mislimo da je 35 miliona KM dovoljno za povratak. Tražit ćemo da Vijeće ministara BiH osigura kredit od 400 miliona KM za povratak", rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Kluba poslanika SDA.

Predstavnički dom Parlamenta BiH ovaj zaključak SDA je proslijedio na usaglašavanje, a usvojen je i sličan prijedlog SNSD-a.

Poslanici su u poslijepodnevnim satima, nakon zaključenja ovog broja "Nezavisnih", raspravljali o izmjenama zakona o obavještajnoj službi, tajnim podacima, prevozu oružja i fiskalnim kasama.

Sa dnevnog reda skinut je prijedlog imenovanja čelnika dvije od sedam novoformiranih policijskih agencija.