Nezavisne novine: Građani BiH bi ove godine mogli da dobiju dane koje će svi zajedno praznovati ako Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH usvoje Prijedlog zakona koji im je uputilo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Damir Dizdarević, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH, potvrdio je da je Prijedlog zakona o praznicima upućen prema Savjetu ministara, te očekuje da će se nakon toga naći i u proceduri Parlamentarne skupštine.

Dizdarević je kazao da su praznici koji nisu bili sporni nijednom entitetu Nova godina, 1. maj, Međunarodni praznik rada, 9. maj, Dan borbe protiv fašizma i Dan Evrope, dodajući da su predloženi još neki datumi, ali da će se tek vidjeti da li će proći sve potrebne instance.

"Nijedan datum nije baš direktno vezan za BiH i za njen suverenitet", kazao je Dizdarević dodajući da je donošenje ovog zakona stvar političke volje, te da je za očekivati da bude izmjena u odnosu na Prijedlog koji je dostavljen Savjetu ministara.

On je kazao da su se prije podnošenja prijedloga predstavnici nadležnih ministarstava iz FBiH i RS sastajali više puta kako bi usaglašavali datume, te da su se u te debate kad je bilo potrebe uključivali i sami entitetski ministri.

Perica Jelečević, ministar rada i socijalne politike FBiH, kazao je da je predloženo da se na nivou BiH pored međunarodnih praznika praznuju Bajram, pravoslavni i katolički Božić.

On je rekao da postoji koncenzus da se prihvate ti datumi, ali ne i neki istorijski iz prošlosti BiH.

U Ministarstvu lokalne uprave i samouprave RS kažu da donošenje zakona na BiH nivou neće značiti da se ukidaju entitetski praznici, jer njima postaje mogućnost da određuju kojim će se danima praznovati.

Prema važećem zakonu RS kao republički praznici u RS praznuju se: Nova godina, Dan Republike, Međunarodni praznik rada, Dan pobjede nad fašizmom i Dan uspostavljanja Opšteg okvirmog sporazuma za mir u BiH.

Kao vjerski praznici praznuju se: pravoslavni i katolički Božić, Kurban-bajram, katolički i pravoslavni Veliki petak, katolički Uskrs i pravoslavni Vaskrs, te Ramazanski-bajram. Vjerski praznici praznuju se po dva dana, prvi i drugi dan praznika, s tim da se pravoslavni i katolički Božić praznuju na Badnji dan i dan Božića.

Republički praznici odnose se na sve građane RS, dok vjerske praznike praznuju građani one vjeroispovijesti na koje se taj praznik odnosi.

U FBiH se osim Nove godine i 1. maja, praznuju još i 25. novembar Dan državnosti, 1. mart Dan nezavisnosti, dok vjernike sljeduju neradni dani za dva bajrama i za pravoslavni i katolički Božić i Vaskrs i Uskrs.