U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Hrvatske, u Zagrebu je 17. i 18. novembra održana Regionalna konferencija o evropskim integracijama.

Cilj konferencije je bio razmjena iskustava zemalja jugoistočne Evrope i njihovih pojedinačnih dostignuća u pogledu integracije u Evropsku uniju, kao i diskusija o implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Instrumentu predpristupne pomoći (IPA), te temama iz oblasti pravosuđa i sigurnosti, u regionalnom kontekstu.

Nakon uvodne riječi, šefovi delegacija zemalja učesnica konferencije, prezentovali su stanje u svojim zemljama u pogledu integracije u EU, a tematska diskusija je zatim nastavljena u mješovitim radnim grupama. U plenarnoj diskusiji izneseno je nekoliko inicijativa.

Između ostalog, inicirano je međusobno priznavanje fakultetskih diploma i ostvarivanje penzionog osiguranja u zemljama regiona, u svrhu ispunjenja jednog od temeljnih principa EU – slobode kretanja ljudi.

Učesnici konferencije su, po ugledu na samit EU održan 2003.g. u Solunu inicirali tzv. "Solun II", odnosno donošenje svojevrsne strategije EU o principima eurointegracije zemalja regiona.

Predstavnici zemalja regiona su na konferenciji izrazili opredjeljenje za nastavak i jačanje saradnje na operativnom nivou, kao i uvođenje širokog spektra tema o evropskim integracijama  u obrazovne sisteme.   

Regionalna konferencija o evropskim intergacijama okupila je predstavnike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije, a u sastavu bh. Delegacije koju su činili predstavnici vladinog i nevladinog sektora bila je i Nevenka Savić, državni koordinator za reformu javne uprave u BiH.